Bildmuseet i Umeå

Östra strandgatan 30 B, 903 33 Umeå

090-786 7400

Bildmuseet i Umeå

Bildmuseet i Umeå

Bildmuseet är en av Sveriges främsta konsthallar för internationell samtidskonst, en del av Umeå universitet och det publika hjärtat på Konstnärligt campus. I sju våningsplan med en anslående arkitektur låter vi konst och vetenskap mötas kring vår tids angelägna frågor. Bildmuseet är en plats för stimulerande möten och samtal om konst, samhälle och existens.

Utställningarna produceras i samarbete med konstnärer, museer och universitet över hela världen och uppmärksammas ofta både nationellt och internationellt. Som besökare bjuds du in till guidade visningar, öppen bildverkstad, konstnärssamtal, debatter, föreläsningar, film, musik och andra evenemang, allt med fri entré.

Efter 30 års verksamhet flyttade Bildmuseet 2012 till en ny byggnad vid Umeälvens strand. Museibyggnaden, ritad av Henning Larsen Architects i samarbete med White, har omskrivits som ett av världens vackraste universitetsmuseer. Läs mer om arkitekturen.

Bildmuseet har fått hederspris av juryn för European Museum of the Year och varit bland toppkandidaterna till den svenska utmärkelsen Årets museum och till Europarådets museipris.

 

Hitta hit

Aktuella utställningar

EVA KOŤÁTKOVÁ

VAD KÄNNER EN SKÖLDPADDA GENOM SKALET?

Empati och förmågan att sätta sig in i andras situation är temat för Eva Koťátkovás utställning. Hennes dramatiska is...

 8 apr - 4 sep 2022

Bildmuseet i Umeå, Umeå