Jaume Plensa

Alla aktuella utställningar på en plats

Per Kirkeby 1938-2018

En av Danmarks största konstnärer har avlidit

Danmarks kronprinsessa Mary och Per Kirkeby vid invigningen av hans utställningar på Tate i London, 2009. Bild: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Per Kirkeby hade sedan flera år dragit sig undan offentligheten på grund av sin sviktande hälsa och onsdagen den 9e maj bekräftade familjen att han gått bort.

 

Per Kirkeby var en av Danmarks, för att inte säga Europas riktigt stora konstnärer med en ovanlig bredd.

Han blev under 60-talet mest känd som en modern konstnär efter att ha gått på den experimentella konstskolan i Köpenhamn, en kritiskt röst mot det som Kunstakademiet i Köpenhamn stod för vid denna tid.

Han ansåg sig vara självutbildad och ville inte placeras i fack. Per Kirkeby var troligen Danmarks mest mångfacetterade konstnär som arbetade med måleri, grafik, 8-mm film och happenings. 1965 publicerade han även sin första bok med dikter.

Per Kirkeby Vermisst die Welt, 1997 Oil on canvas

Hans nyfikenhet förde honom även till en magisterexamen i Geologiska studier och han företog många expeditioner exempelvis till Grönland för att studera naturen. Hans fascination för naturen kan man tydligt se i hans konstnärskap. Kirkebys måleri av naturen kom att utvecklas till abstrakt i absolut världsklass. Det är för denna stil han kom att bli mest känd för den stora massan. Hans förhållande till och känsla för färg är fantastisk.

 

Per Kirkeby_.Læsø-Kopf III- 1983. Brons.(Magasin 3)

Per Kirkeby_Herbst_Anastasis _X_1997_Olja

Kirkeby kom även att bli en berömd skulptör vilken experimenterade med material. Hans murade tegelskulpturer och installationer är ett annat välkänt särdrag från hans stora konstkarriär. Dessa finns att beskåda på många platser världen över.

 

1978 ställde Per Kirkeby ut på konstbiennalen i Venedig vilket fick stort genomslag. Han kom under sin tid att ha flertalet soloutställningar på museer som Tate i London, Louisiana, Ordrupgaard etc samt emotaget flertalet priser och medaljer. Kirkebys konst finns att beskåda på Skeppsholmen i Stockholm och på Wanås

 

Per Kirkeby Bachem. 1992.

Tyvärr ådrog han sig en hjärnskada som följd av ett olyckligt fall. Men trots sin allt sämre hälsa fortsatte han, rullstolsbunden och med sviktande tal, måla. Detta skildras på ett fint sätt i Anne Regitze Wivel’s dokumentär, ”Man Falling”, om Kirkeby från 2015. Här får man en inblick i hans relation till färg, form och konstnärliga utryck. Samt den kamp han utkämpade för att försöka få fram de bilder han såg för sitt inre men inte längre kunde förmedla på grund av sin skada.

Sedan 1982 var han ledamot i Danska akademien

Per Kirkeby blev 79 år gammal.

 

Bild från Anne Regitze Wivel’s dokumentär ”Man Falling”

Prov på annan dimension av hennes konst är bland annat konstverket ”Train of Thoughts”. Carolina fick lova att måla en hel tågvagn, som täckts av ett sirligt mönster i svart på vitt. Hennes stil känns lätt igen och konstverket är själva installationen då tågvagnen placerats mitt ute i skogen vid Wanås Slottspark. Märkligt och mystiskt står det plötsligt där och väcker tankar som tänkt.

Copyright @ All Rights Reserved Konstguiden.com