AfterGlow – nytt nordiskt porslin

4 juni - 23 april 2023

AfterGlow – nytt nordiskt porslin

AfterGlow – nytt nordiskt porslin


4 juni - 23 april 2023

Finns det ett gemensamt uttryck i det nordiska porslinet? Utställningen AfterGlow undersöker frågan i vilken tretton nutida keramiker, verksamma i Norden, har bjudits in för att närma sig porslinsindustrins historia ur ett konstnärligt perspektiv och göra nytolkningar av formtraditionen.

När den europeiska porslinstillverkningen startade på 1700- och 1800-talet imiterade mönstren blåvitt kinesiskt porslin. De nordiska porslinsfabrikernas sortimentet särskilde sig inte nämnvärt från andra tillverkares. Med tiden anlitade fabrikerna egna konstnärer och gravörer och dekorerna fick en lokal prägel, ofta med utgångspunkt i den nordiska naturen. Porslinstillverkningen idag förläggs alltmer utanför Norden, medan mönster och design i allt högre grad riktar sig till en internationell publik.

Hitta hit

Fler utställningar

Maskor och makt

En utställning om kvinnors arbete, textilt återbruk, kroppen och minnet.

 9 okt - 22 jan 2023

Museum Anna Nordl..., Skellefteå

Mats Jonsson

NORRLAND–STOCKHOLM TUR OCH RETUR

I Midsommarkransen bryter en högstadielärare ihop och gråter. Strax utanför Malå frågar sig en renskötare om det är n...

 7 maj - 9 okt 2022

Arbetets museum, Norrköping

Mer Gallerier/Museer i närheten