Åke Pallarp

Upprymd – En retrospektiv utställning

Utställningen är avslutad! 30 april - 25 september 2022

Åke Pallarp

Åke Pallarp

Upprymd – En retrospektiv utställning
Utställningen är avslutad! 30 april - 25 september 2022

Färgfabriken uppmärksammar Åke Pallarp (1933–2013), ett rikt och självständigt konstnärskap som på ett intrikat sätt väver samman humor, poesi och ett stilla allvar som hela tiden söker sig framåt, med inspiration från sin samtid. Utställningen är en större presentation av konstnärens verksamhet, curerad av Joachim Granit, Färgfabrikens konstnärlige ledare, i samarbete med Pallarps familj.

Åke Pallarp rörde sig mellan måleri, skulptur och arkitektur. Ofta utgick han från vardagliga ting som han tog sig an på ett fantasifullt, poetiskt och underfundigt sätt. På Färgfabriken får besökaren genom ett urval av måleri, skulptur, objekt och skisser uppleva Pallarps visuella universum. Motiven vi möter är ofta grafiska och abstrakta eller vardagliga miljöskildringar från stad eller landsbygd, målade i kontrastrika färger. I hans konst kan vi spåra ekon av den urbanisering Sverige gick igenom från 1950-talet fram till konstnärens död på 2000-talet, genom kontrasten och mötena mellan stad och landsbygd. Pallarp arbetade även nära många av Sveriges ledande arkitekter och genomförde med dessa ett flertal offentliga verk. Ett exempel är tunnelbanestationen Stadion i Stockholm som han gestaltade i samarbete med konstnären Enno Hallek.

Hitta hit

Fler utställningar

Linn Fernström

en suck, snyftning, andetag eller lätt beröring

Utställningen består av måleri, skulptur, pasteller och poesi. I anslutning till utställningen visas även en film om...

 11 jun - 2 okt 2022

Sörmlands museum, Nyköping

Anselm Kiefer

Essence-Eksistence

2022 fyller Artipelag tio år och i samband med det presenterar vi vår största satsning någonsin: utställningen Essenc...

 4 jun - 8 jan 2023

Artipelag, Gustavsberg

Dorina och Christer

Dorina Mocan och Christer Lönngren, Jubileumsutställning

I år är det 25 år sedan Dorina och Christer för första gången ställde ut tillsammans och det var i Väsby Konsthall! M...

 19 nov - 11 dec 2022

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Haley Morris-Cafiero THE DISOBEDIENT BODY

LANDSKRONA MUSEUM

Haley Morris-Cafiero är konstnär, artist, provokatör, åskådare . . . och hånad kvinnokropp. Hennes projekt Wait Watch...

 2 sep - 23 okt 2022

Landskrona Foto, Landskrona

Mer Gallerier/Museer i närheten