Birger Svanteson

Mellanrum

19 maj - 2 oktober 2022

Birger Svanteson

Birger Svanteson

Mellanrum
19 maj - 2 oktober 2022

Birger Svanteson fotograferar landskapet på Gotska Sandön och i motiven möter vi naturens mystik. Är det en man som står där borta, eller är det bara ett träd?

“Motiven finns i mellanrummet mellan hav och land, ett lekområde jag kan identifiera mig i och få insikter av. Det unika är platsen, som har och har haft sin egen identitet för mig i mer än fyrtio år. I sanden pågår ständiga förändringar, lika påtagliga som livets egna. Jag vill se och förstå skillnaden mellan det lilla och det stora i uttrycket. Jag lockas av kraften, rytmen, rörelsen, harmonin, fantasin, mystiken, ensamheten, ångesten, men också av berättelser med inre spänning och motsättning. Dessa formationer och symboler är som ett livsrum och en uppehållsort för våra drömmar. Symbolerna i träden innehåller arketypiska former, som är grundelement i våra psyken. Mystiken i det som inte går att förklara eller ta på ligger där och väntar. Naturens andliga väntrum fyller mig med tystnad och förundran. Stranden är möjligheternas land, en plats för lekens lustar, fantasi och glädje. En ö i havet långt från fastlandet som är frestande och svåråtkomlig. Den är ny varje gång jag kommer dit, men ändå densamma. Vetskapen om stranden mellan havet och skogen. Kraften i rummen bland träden, närheten som jag går förbi. Jag vill fånga tystnaden och se mig om efter motiven. Det lilla blir stort och det stora litet, övertygad om att det finns inget slut. Blicken lyssnar på den inre rösten.”

Hitta hit

Fler utställningar på Abecita Popkonst & Foto

Fler utställningar

Målaren Akke Kumlien.

Stunder av vardagslycka

År 1946 utnämndes konstnären Akke Kumlien (1884–1949) till intendent på Thielska Galleriet, vilket innebar att museet...

 11 jun - 6 nov 2022

Thielska Galleriet, Stockholm

Nordiska väsen

Rödlistan

Nordiska väsen – Rödlistan strävar efter att väcka känslor hos betraktaren genom att visa på naturens mystik. Förundr...

 21 maj - 9 okt 2022

Rydals museum, Rydal

Olle Ljungström

Tänk om man hade råd med en ängel

Fotografer är som människor är mest – de söker någon form av ordning och kontroll. För många fotografer kan det handl...

 19 maj - 2 okt 2022

Abecita Popkonst..., Borås

Mer Gallerier/Museer i närheten