Ideal och verklighet – nordisk natur




Utställningen är avslutad! 1 juni 2022 - 3 september 2023

Ideal och verklighet – nordisk natur

 15 juni 2022

Den här utställningen handlar om hur den nordiska naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och framåt. Under olika epoker har naturen uppfattats som källa till skönhetsupplevelser, som forskningsobjekt och som identitetsskapande symbol. Utställningen bygger helt på Nationalmuseums samlingar, och har tyngdpunkten i 1700- och 1800-talens konst.

Den nordiska naturen blev först ett objekt för utländska konstnärer. På 1600-talet lyfte de fram den skrämmande skönheten i ett landskap som ännu inte tämjts av människan. Med 1700-talet kommer inte bara upplysningen och ett rationellt förhållningssätt utan också en insikt att människan själv kan hota naturen.

Romantikens dramatiskt regisserade landskap präglade bilderna av den nordiska naturen i början av 1800-talet. Senare slog ett mer naturvetenskapligt synsätt igenom. Konstnärerna ville skildra naturen med vetenskapens blick, bland annat inspirerade av Charles Darwins teorier. Den avslutande delen av utställningen visar hur konstnärer och formgivare från slutet av 1900-talet och 2000-talet reflekterat över frågor som rör bland annat ekologi och hållbarhet.

I utställningen visas målningar, teckningar, foton och konsthantverk, alla från Nationalmuseums samlingar. Bland konstnärerna finns namn som Anna Boberg, Otto Hesselbom, Pehr Hilleström, Elias Martin, Bruno Liljefors, Helmer Osslund men även mer nutida som Frida Fjellman, Kerstin Hörnlund, Ingalena Klenell, Märta Mattsson och Per B Sundberg.

 

Ingalena Klenell, Edsbjörke studio, Objekt "Det går en tråd", 2019. Glas, ugnsformat. Nationalmuseum.

Hitta hit

Fler utställningar på Jamtli

Fler utställningar

Lotta Geffenblad

Originalillustrationer

 23 mar - 2 jun 2024

Bror Hjorths Hus, Uppsala

Fler Gallerier/Museer i närheten