Parksoffor i tiden

17 maj - 17 oktober 2022

Parksoffor i tiden

Parksoffor i tiden


17 maj - 17 oktober 2022

I sommar presenteras ett stycke parkhistoria på Kungliga Djurgården – en del av historien som ofta har förbisetts och tagits för givet i det offentliga parkrummet: parksoffan!

Utställningen 'Parksoffor i tiden – till nytta och prydnad' ses vid Hazeliusporten 17 maj–6 oktober 2022

Karl XIV Johan la grunden till Djurgårdens karaktär som offentlig park. Han gjorde stora förändringar på Södra Djurgården i syfte att tillgängliggöra och försköna området för allmänheten. Vägar skapades, Djurgårdsbrunnskanalen grävdes ut och parkträd planterades. För besökarna i lustparken kring Rosendals slott lät Karl XIV Johan under 1820-talet placera ut gröna parksoffor på strategiska platser med vackra utblickar i landskapet.

Under 1800-talet placerades alltfler parksoffor ut på Södra Djurgården för att tillgodose det behov som uppstod. Med tiden byttes parksofforna ut till nya som följde tidens mode. Bland de soffor som har stått på Djurgården finns ormbunkssoffan, som introducerades på världsutställningen i London 1851 och Stockholmssoffan, som lanserades på Stockholmsutställningen på Djurgården 1930.

Många av de parksoffor som en gång har stått på Kungliga Djurgården har gått förlorade under åren, några enstaka modeller har bevarats på Rosendals stallvind. Ett urval av dessa, totalt tio stycken, ingår i utställningen. De utvalda modellerna representerar ett tidsspann från 1800-talets första hälft och fram till idag. Parksofforna har renoverats och en del har återfått sin ursprungliga färgsättning.

Välkomna och var så god och sitt!

Hitta hit

Fler utställningar

Inte bara färg

En utställning om naturens färger, kungliga förbud och hemliga recept.

 29 apr - 23 okt 2022

Sörmlands museum, Nyköping

Mats Alfredsson

presenterar – Gabi Ben Avraham

“Gatan är inte som en studio. Ibland står jag och väntar på att saker och ting ska närma sig – en cyklist, en dansare...

 19 maj - 2 okt 2022

Abecita Popkonst..., Borås

Mer Gallerier/Museer i närheten