Somewhere Ethereal

Första fysiska NFT-utställningen på Fotografiska

Utställningen är avslutad! 29 april - 21 augusti 2022

Somewhere Ethereal

Somewhere Ethereal

Första fysiska NFT-utställningen på Fotografiska
Utställningen är avslutad! 29 april - 21 augusti 2022

Digitala konstverk med kryptocertifikat, så kallade NFT:er, är en trend som har exploderat och gett en ny generation konstnärer enorma följarskaror. Nu lyfter Fotografiska som första svenska museum in fenomenet i en fysisk utställningssal. I Somewhere Ethereal visas verk från sex av världens mest erkända NFT-konstnärer.

TROLLBINDANDE UPPLEVELSER MED DRÖMLIKA ANIMATIONER

Somewhere Ethereal är en utställning som väcker frågor om vad digital konst är och kan vara i framtiden. Konstverken är trollbindande upplevelser med drömlika animationer och storslagna landskap som utforskar form, färg och ljud.

– I årtionden har digital konst förbisetts av museum och konstinstitutioner, men nu växer NFT-trenden lavinartat och börjar bli en naturlig del av konstvärlden. Den här utställningen kommer nästan att upplevas som utomvärldslig. En bild flyter över från den ena till den andra precis som tankar kan glida från en till en annan, vilket skapar en känsla av naturligt flyt och stillhet, säger curator Mathieu Wothke.

NFT står för non-fungible token (”icke-utbytbar markör”) – en digital resurs som representerar objekt och företeelser i den digitala världen, såsom konst, musik, speltid och videor. NFT köps och säljs online med kryptovaluta och kan bli extremt värdefull på grund av sin exklusivitet. Eftersom den är krypterad i en blockkedja är varje individuell NFT unik och kan inte kopieras, och därmed kan konstnären behålla sin upphovs- och reproduktionsrätt för sina digitala verk. 

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

SNÖFLINGOR OCH ANDRA ÖVERRASKNINGAR

TYGHUSET LANDSKRONA FOTO

Elina Brotherus (FI), Katrín Elvarsdóttir (IS), Tinna Gunnarsdóttir (IS), Hallgerður Hallgrímsdóttir (IS), Ulrik Hase...

 5 nov - 29 jan 2023

Landskrona Foto, Landskrona

Linn Fernström

en suck, snyftning, andetag eller lätt beröring

Utställningen består av måleri, skulptur, pasteller och poesi. I anslutning till utställningen visas även en film om...

 11 jun - 2 okt 2022

Sörmlands museum, Nyköping

Kevin Chang

GIG – PERSONEN BAKOM APPEN

Jag tror inte att man tänker så mycket på att det är en person bakom appen liksom.”

 4 dec - 31 jan 2023

Arbetets museum, Norrköping

Maria Triller, grafik och Lotta Hellström, grafik oc...

Sadelmakarlängans galleri

Maria Triller är bosatt och verksam i Österbybruk och Lotta Hellström är bosatt och verksam i Uppsala där hon även är...

 26 nov - 18 dec 2022

KP:s Keramik och..., Österbybruk

Mer Gallerier/Museer i närheten