The New Black Vanguard

Fotografi mellan Konst och Mode

20 maj - 2 oktober 2022

The New Black Vanguard

The New Black Vanguard

Fotografi mellan Konst och Mode
20 maj - 2 oktober 2022

Möt The New Black Vanguard – en global rörelse av bildskapare som välter omkull etablerade representationsmodeller och gör utrymme för nya ideal. I utställningen The New Black Vanguard: Fotografi mellan konst och mode – curerad av Antwaun Sargent – medverkar konstnärer som Campbell Addy, Dana Scruggs, Tyler Mitchell och Awol Erizku. – Att visa upp svart skönhet är en rättvisehandling, säger Tyler Mitchell.

FÖRÄNDRAR EN HEL BRANSCH

The New Black Vanguard samlar fotografer från olika länder som arbetar på varsitt håll, men med samma mål: att omkullkasta gamla representationsmodeller och lyfta det svarta motivet i fotografi- och modevärlden. I utställningen The New Black Vanguard – Fotografi mellan konst och mode berättas historier av denna globala rörelse av bildskapare som via sina kameror förändrar en hel bransch. Tyler Mitchell, en av de fotografer som medverkar, var så sent som 2018 den första svarta fotografen att porträttera ett omslag för amerikanska Vogue med sin bild på den gravida superstjärnan Beyoncé. Idag syns verk av The New Black Vanguard ofta på omslagen av etablerade modemagasin världen över. 

Förutom Tyler Mitchell är Campbell Addy, Dana Scruggs, Awol Erizku och Micaiah Carter några av fotograferna i utställningen. 

– I varje projekt och i allt jag försöker göra finns en tanke om att utbilda betraktaren. Inte nödvändigtvis utbilda den svarta betraktaren eller den vita betraktaren, men människor i allmänhet, säger Campbell Addy.

– Mode har alltid varit en måttstock på människors privilegium, makt, klass och frihet. Att leka med mode är att leka med sin representation i världen. 

The New Black Vanguard: Fotografi mellan Konst och Mode presenterar konstnärer vars bilder suddar ut gränserna mellan konst- och modefotografi. Deras verk har fått stor spridning via traditionella livsstilsmagasin, reklamkampanjer, museum och i deras egna sociala kanaler. Resultaten ger nya perspektiv på fotografi och konst, hudfärg och skönhet, genus och makt. 

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Nordiska väsen

Rödlistan

Nordiska väsen – Rödlistan strävar efter att väcka känslor hos betraktaren genom att visa på naturens mystik. Förundr...

 21 maj - 9 okt 2022

Rydals museum, Rydal

Ideal och verklighet – nordisk natur

Den här utställningen handlar om hur den nordiska naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och fra...

 1 jun - 16 apr 2023

Jamtli, Östersund

What is love?

What is love? är en utställning om den romantiska kärleken. I fokus står berättelser, upplevelser och minnen – uttryc...

 20 nov - 20 nov 2022

Sörmlands museum, Nyköping

Mer Gallerier/Museer i närheten