Tuija Lindström

Valokuva - Det egna språket

Utställningen är avslutad! 19 maj 2022 - 28 augusti 2022

Tuija Lindström

 29 juni 2022

Tuija Lindström (1950-2017) är en av Sveriges mest framstående fotokonstnärer. Som stilbildande konstnär, den första kvinnliga professorn i fotografi och mentor för en hel generation fotografer – såsom Jenny Källman, Trinidad Carrillo och Julia Peirone, vilka även presenteras i utställningen – har hon spelat en avgörande roll i svensk fotografis utveckling.

Om Tuija Lindström
Tuija Lindströms såg sig själv som konstnär mer än dokumentärfotograf och utvecklade tidigt sitt eget personliga bildspråk som ofta utgick ifrån en kvinnlig blick. Återkommande i hennes konst är kontrasten mellan ljus och mörker, något som avspeglas både i själva tekniken och i kompositionerna.

Det stora genombrottet kom med bildsviten Kvinnorna vid Tjursjön (1991), ett verk där det mörka och det ljusa möts tillsammans med både viktlöshet och tyngd. Sviten består av svartvita fotografier av nakna kvinnokroppar flytande i en svart tjärn, i kombination med bilder av blodiga strykjärn.

1992 utnämndes Tuija Lindström till Sveriges första kvinnliga professor i fotografi. Under sina tio år som professor på Fotohögskolan, nuvarande HDK-Valand, Högskolan för konst och design, förändrande hon utbildningen från att ha varit en yrkesinriktad utbildning till en mer konstnärlig inriktning. Tuija Lindström banade väg för den subjektiva, personliga fotografin och var del i att fotografiet kom att betraktas som konst mer än dokumentärt avbildande.

Hitta hit

Fler utställningar på Kulturhuset Stadsteatern

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten