Mot ny destination

En separatutställning av Vivianne Otsa

3 september - 1 oktober 2022

Mot ny destination

Mot ny destination

En separatutställning av Vivianne Otsa
3 september - 1 oktober 2022

Under september månad presenterar Lindberg-on-Sea Art Gallery separatutställningen ’Mot ny destination’ av småländska konstnären Vivianne Otsa. En separatutställning där Vivianne med sina pointillistiska målningar vill skapa en balans mellan humor och allvar – en hyllning till livet som inte ska bestå av antingen det ena eller andra utan som måste få innehålla både och.

I utställningens ena vågskål står människors flykt över havet i fokus, med inspiration från konstnärens egen far, som under tonåren 1944 flydde med sin far och mor från Estland. Målningarna är ett minne till fadern samt till alla de som flydde under andra världskriget – både de som kom i hamn och de som aldrig nådde fram. I den andra vågskålen möts betraktaren av Viviannes olika djurgestalter, ofta fåglar med en komisk tvist. I dessa lättsamma målningar har hägern länge haft en central roll, som med sin betydelse av förnyelse, pånyttfödelse, feminin energi, budbärare av nya tider och lite lustiga uttryck, har ett stort inflytande på konstnären. Trots de stora kontrasterna mellan målningarna finns det mer än en röd tråd som går genom utställningen och sammankopplar Viviannes verk. Dels utställningens titel; ’Mot ny destination’, som har en dual innebörd, både relaterat till människornas resa över havet sökandes ett nytt liv, samt till fåglarnas flytt som sker varje år. Dels Glädjen, där den oförbehållsamma glädjen i konstnärens fågel- och djurmotiv kontrasterar mot de mer stämningsfulla flyktscenerna. Även i dessa gripande flyktmotiv lyckas konstnären förmedla en stark känsla av hopp då familjerna seglar mot nya mål; ”Det är en stor kontrast i konsten. De mer allvarliga, med flykten i åtanke, har ändå ett hopp och en ljus framtid där man hoppas möta båtarna och människorna i dem. Konsten i utställningen har en balans mellan humor och allvar.”

Hitta hit

Fler utställningar på Lindberg-on-Sea Art Gallery

Fler utställningar

Följa John

Välkommen till vår ”Bauervärld” där du närmar dig John Bauers konstnärskap på ett lekfullt sätt.

 6 apr - 31 okt 2022

Jönköpings läns m..., Jönköping

Jennie McMillen

Sadelmakarlängans galleri

Från 29 oktober-20 november möter vi textilkonstnären Jennie McMillen, bosatt och verksam i Uppsala där hon arbetar m...

 29 okt - 20 nov 2022

KP:s Keramik och..., Österbybruk

Linn Fernström

en suck, snyftning, andetag eller lätt beröring

Utställningen består av måleri, skulptur, pasteller och poesi. I anslutning till utställningen visas även en film om...

 11 jun - 2 okt 2022

Sörmlands museum, Nyköping

Mer Gallerier/Museer i närheten