Noa Eshkol

Rules, Theory & Passion

26 mars - 3 oktober 2022

Noa Eshkol

Noa Eshkol

Rules, Theory & Passion
26 mars - 3 oktober 2022

Norrköpings Konstmuseum inleder våren med mötet mellan textilkonst och dans. Noa Eshkol: Rules, Theory & Passion är den första större utställningen i Norden med den israeliska konstnären, koreografen och dansaren Noa Eshkol (1924-2007). Här presenteras allt från 1950-talets rörelsestudier till textila konstverk i stort format från 1970-talet och framåt. Eshkols gränsöverskridande konstnärskap fortsätter att inspirera konstnärer och dansare. I utställningen ingår fotografier av Sharon Lockhart samt videoverk av Yael Bartana och Omer Krieger.

Noa Eshkol inledde sin konstnärliga praktik på 1950-talet som dansare, koreograf och teoretiker. 1954 grundade hon sitt eget danskompani, The Chamber Dance Quartet, i Holon, Israel. Hon strävade efter att fånga och analysera kroppens rörelser och skapade därför ett notationssystem tillsammans med sin elev, den blivande arkitekten Avraham Wachman. Systemet dokumenterade och kommunicerade fysisk rörelse och kunde användas bortom dansen, som ett verktyg inom zoologi, psykologi, neurologi och medicin.

I Noa Eshkols koreografi integrerades regler och teori och en strikt disciplin gav ram för att uttrycka passion, lust och ren kreativitet. I början av 1970-talet började Noa Eshkol skapa färgsprakande textila konstverk som hon kallade väggmattor, sammansatta av stuvbitar och uppsprättade avlagda plagg.

I utställningen presenteras ett stort antal textilier från 1970-talet och framåt, inspirerade av geometri, stilleben, dans, växter i Noa Eshkols egen trädgård och utflykter i landskapet. Flera av verken visas för första gången på Norrköpings Konstmuseum.

I anslutning till utställningen har museet initierat Dansa med Noa, ett omfattande dansprojekt där dansare från Sverige, Norge och Israel skapar ett kunskapsutbyte mellan utövare och publik. Projektet tar avstamp i Noa Eshkols praktik och undersöker hur kroppen kan uttrycka erfarenheter på ett ordlöst plan. Under utställningsperioden visas flera danssolon i utställningen.

Hitta hit

Fler utställningar på Norrköpings Konstmuseum

Fler utställningar

Ideal och verklighet – nordisk natur

Den här utställningen handlar om hur den nordiska naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och fra...

 1 jun - 16 apr 2023

Jamtli, Östersund

Mats Jonsson

NORRLAND–STOCKHOLM TUR OCH RETUR

I Midsommarkransen bryter en högstadielärare ihop och gråter. Strax utanför Malå frågar sig en renskötare om det är n...

 7 maj - 9 okt 2022

Arbetets museum, Norrköping

Målaren Akke Kumlien.

Stunder av vardagslycka

År 1946 utnämndes konstnären Akke Kumlien (1884–1949) till intendent på Thielska Galleriet, vilket innebar att museet...

 11 jun - 6 nov 2022

Thielska Galleriet, Stockholm

Nordiska väsen

Rödlistan

Nordiska väsen – Rödlistan strävar efter att väcka känslor hos betraktaren genom att visa på naturens mystik. Förundr...

 21 maj - 9 okt 2022

Rydals museum, Rydal

Mer Gallerier/Museer i närheten