RONI HORN




Identitetens omväg

2 maj 2024 - 1 september 2024

RONI HORN

 06 maj 2024

Subtila undertoner, hemliga budskap och erotiska signaler kommer upp till ytan när hennes verk visas i dialog med ett antal av de stora filmklassikerna. Detta är den första stora solopresentationen i Norden av Roni Horn, en av vår tids mest inflytelserika och hyllade artister.

 

Det är något väldigt kraftfullt med den amerikanska konstnären Roni Horns (född 1955), ett av de största namnen och mest mångsidiga talangerna inom samtidskonsten. Till synes knivskarp och sval sätter den människor och landskap, beständighet och föränderlighet, dunkel och transparens i ett flöde av ljus, vatten och väder.

" Vatten ändrar tillstånd, väder förändrar allt " / Roni Horn

Roni Horns arbete kretsar i huvudsak kring identitet. Vem är jag, vad betyder mitt kön, vilket språk är tillgängligt för känslor, vad är naturens ordning kontra mänsklighetens? Hennes frågor är filosofiska och grundläggande, hennes svar är de konkreta konstverken - öppna för tolkning.

Vanligtvis arbetar Roni Horn i serier som har vitt skilda karaktärer. Skulpturer i färgat glas som ser ut att sväva men är extremt tunga. Mäktiga teckningar som kan likna konceptuella kartor där berättelser går i bitar. Gåtfulla, lockande porträtt – också av henne själv, också av fågelhuvuden. Och genom det hela finns ett speciellt intensivt förhållande till litteraturen – med poeter som Emily Dickinson och Anne Carson – och till Island!

 

Hitta hit

Fler utställningar på LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Fler utställningar

Anslagets Konst

Anslagets Konst är en grupputställning som tar oss med bakom kulisserna och blottlägger hur en utställning egentligen...

 6 dec - 4 maj 2025

Malmö Konstmuseum, Malmö

Fler Gallerier/Museer i närheten