ZANELE MUHOLI

En visuell aktivist ställer ut på Bildmuseet i Umeå

Zanele Muholi, Lulamile, Room 107 Day Inn Hotel, Burlington (Detalj), 2017. Courtesy of the artist, Stevenson, Cape Town/Johannesburg/Amsterdam and Yancey Richardson, New York.

I en stor utställning på Bildmuseet i Umeå hyllar Zanele Muholi den mörka lejoninnan inom sig och alla andra utsatta människor.


Zanele Muholi är en av samtidens mest uppmärksammade fotografer och har ställt ut på konstmuseer och biennaler runt om i världen. Utställningen presenterar Muholis karriär som fotograf och bildaktivist från tidigt 2000-tal fram till dag. I vackra och drabbande bilder skildrar Muholi livet för svarta hbtq-personer i Sydafrika. Här finns ögonblick av kärlek och intimitet, men också starka porträtt av människor som har utsatts för hatbrott och riskerar livet för att kunna leva autentiskt trots förtryck och diskriminering. I min värld är alla människor vackra.

Bildmuseet i Umeå visar återigen prov på hur pass viktiga och bra de är i dagens Sverige. Denna utställning visas samtidigt med Svenske konstnärens och fotografen Iwo Myrins verk ställs ut. 

Två bra anledningar att besöka Umeå i helgen.  ( Läs artikel om Zanele Muholi konst ) 


Zanele Muholi

27 november - 8 maj

Bildmuseet i Umeå


Nederländerna återlämnar skatter och konst 

(SVT/Guardian) Två av Nederländernas största museer har gått med på att lämna tillbaka omkring hundra tusen plundrade förmål och konstverk till tidigare koloniserade länder.


Nederländerna sällar sig nu till skaran av länder och museer som väljer att lämna tillbaka kulturskatter till ursprungsländer. Trenden att återbörda konst, kultur, guld och andra skatter har tagit fart på allvar runt om i världen. Nederländerna har haft en lång rad kolonier runt om i världen sedan 1600-talet.

Det märks i landets museisamlingar där många föremål är plundrat gods.

Nu har Nederländernas regering tagit initiativ till en rapport som föreslår att föremålen ska lämnas tillbaka ”där de hör hemma”, skriver The Guardian.

Man vill tillsätta en oberoende kommité som ska granska vilka verk och föremål som är aktuella.

”Erkänner orättvisorna”

Cheferna för Rijksmuseum och Tropenmuseum i Amsterdam, där många av föremålen finns, välkomnar förslaget och säger att man redan påbörjat arbetet med att gå igenom samlingarna.

– På så sätt tar Nederländerna sitt ansvar och erkänner orättvisorna, säger Taco Dibbits, chef för Rijksmuseum.

Hoppas inspirera andra länder

Ett av föremålen som lär komma i fråga är en 70 karats diamant som tillhört en sultan i den Indonesiska staden Banjarmasin. Diamanten hamnade i Amsterdam under 1800-talet men kan nu komma att lämnas tillbaka till Indonesien.

Regeringens rapportförfattare, juristen Lilian Gonçalves-Ho Kang You, hoppas att Nederländernas initiativ ska inspirera andra Europeiska länder att följa efter och på allvar genomföra liknande inventeringar.


KRIMGULDET LÄMNAS TILL UKRAINA


En samling guldföremål som anses ovärderliga kommer inte lämnas tillbaka till Krim – det fastslår en appellationsdomstol i Nederländerna. Guldskatten lånades ut från Krim 2014, men efter Rysslands annekterande av halvön samma år har frågan varit var föremålen egentligen hör hemma.

Guldskatten är en del av utställningen “Guld och hemligheter från Svarta havet” och lånades ut till Nederländerna från Krimhalvön 2014 – månader innan området annekterades av Ryssland.  

Totalt rör det sig om nästan 600 föremål som är uppemot 2000 år gamla och har sitt ursprung hos det skytiska nomadfolk som levde i området.

Överklagades av Krim 

Tisdagens beslut att lämna föremålen till Ukraina har föregåtts av flera rättsprocesser för att avgöra vem föremålen kan lämnas till. Redan 2016 beslutades att föremålen inte skulle lämnas till Krim – ett beslut som överklagades av sju muséer på Krimhalvön.


Ett hängsmycke i guld i formen av en ren som hittats i en grav i på västra Krimhalvön.. Foto: Allard Pierson Musrum
Krimguld
Krimguld
Ett guldörhänge med glasinfattningar hittat i en kvinnograv på Krimhalvön. Foto: Allard Pierson Musrum

Vart fjärde museum utsatt för politikers och tjänstemäns försök till påverkan

– Jag är inte förvånad. Vi är på vår vakt nu mer än någonsin, säger Maria Jönsson, museichef på Norrköpings stadsmuseum, om den nya rapporten från Sveriges museer. Foto: SVT

Klicka på bilden för att se klippet från SVT.


(SVT) En ny rapport från organisationen Sveriges museer visar att vart fjärde museum i Sverige upplever att politiker eller tjänstemän någon gång har försökt påverka innehåll i utställningar eller annat som har med museiverksamheten att göra. 

– Det är en sorg att behöva säga, men det ser ut som jag förväntade mig, säger Maria Jönsson, museichef på Norrköpings stadsmuseum.

SVT berättar att 104 svenska museichefer har deltagit i en rapport av organisationen Sveriges museer, som driver den svenska museisektorns intressen. Enligt rapporten upplever vart fjärde museum i Sverige att politiker eller tjänstemän någon gång har försökt påverka innehåll i utställningar eller annat som har med museiverksamheten att göra.

– Jag är inte förvånad. Vi är på vår vakt nu mer än någonsin. Vi ser att sådant som handlar om kulturarv är väldigt intressant för politiker när de vill driva sina frågor och förändra samhället, säger Maria Jönsson, museichef på Norrköpings stadsmuseum. 


Kulturarv och identitet


I februari 2020 polisanmälde Sverigedemokraterna i Norrköping stadsmuseet i samband med utställningen ”Medlöperi och motstånd” om nazism, där Sverigedemokrater figurerade på bild i en uppsatt tidningsartikel. Polisanmälan lades ner efter några dagar, men händelsen fick principen om armlängds avstånd att debatteras i hela landet.

– Då fick vi mycket stöd från andra museer som kände igen sig i vår situation, att politiker och tjänstemän lägger sig i det vi gör, säger Maria Jönsson.

Rapporten från Sveriges museer har inte tittat närmare på vilka politiska partier som försöker påverka museerna mest, men slår fast att det rör sig om flera olika partier:

– Det handlar ofta om okunskap, man uppfattar museet som sin miljö. Dessutom är kulturarv väldigt kopplat till identitet och det finns politiska agendor för att påverka, inte bara från ett parti, säger en anonym museichef som intervjuats i rapporten.


Kommuner och regioner


När det gäller kommunala eller regionala museer, alltså de museer som har en kommun eller region som huvudman, är en tredjedel som uppger att politiker eller tjänstemän har försökt styra verksamheten.

– Det är ju ofta det som politiker eller högre tjänstemän är tillsatta för – att peka ut en riktning och dela ut uppdrag. Men våra uppdrag behöver vara väldigt övergripande och det är jag som har sista ordet om innehållet på Norrköpings stadsmuseum, säger museichefen Maria Jönsson.

Rikard Åslund, region Östergötlands kulturchef, tror att museernas upplevelser kan ha att göra med kultursamverkansmodellen som infördes i Sverige 2011 och som gjorde det till regionernas uppgift att fördela de statliga kulturstöden. 

– Det innebar att de regionala politikerna och tjänstemännen fick en närmare koppling till kulturinstitutionerna, vilket jag tror har lett till en närmare regional granskning av museernas verksamhet, säger han.


Marknadsföring vs kultur


Enligt Rikard Åslund finns det en god kännedom om principen om armlängds avstånd inom politiken, men även en vilja från regioner och kommuner att säkerställa de nationella kulturpolitiska målen och se till så att skattebetalarna blir nöjda med vad de får för sina pengar.

Dessutom är det inte alltid populärt när museer väljer att lyfta fram sådant som sätter området i dålig dager, till exempel mörka sidor av en kommuns eller regions historia.

– Klart att vi vill lyfta upp allt vårt vackra kulturarv, men det finns alltid kritiska frågor som behöver ställas. Vilken bild vill vi visa av vårt län? Är det viktigt med marknadsföring eller kulturell relevans? I sådana frågor kan det nog finnas lite olika ingång, säger Rikard Åslund.

Klicka här för att se klippet på SVT


Nio meter vispgrädde pryder Trafalgar Square

På torsdagen avtäcktes det nya konstverket ”The end” på Trafalgar Square i London. Konstverket föreställer en drygt nio meter hög med vispgrädde, toppad av ett körsbär med en fluga och en drönare i topp.

Det är signerat av konstnären Heather Philipson som vill att det ska symbolisera ”överflöd och oro”.

Verket kommer att stå i det tomma utrymmet på Trafalgar Square till våren 2022. Konstverket skulle ha utplacerats redan den 26 mars men sköts upp på grund av Corona-pandemin. På platsen The Fourth Plinth har även tidigare haft konstverk men med sina 9,4 meter är detta det största.  / Omni  / BBC  

The End, av brittiska konstnären Heather Phillipson kommer synas på Trafalgar Square ända till våren 2022.

Konst Online: Andy Warhol på Tate Modern  

Just nu då många museer och gallerier världen över tvingas hålla stängt så är suget på att få uppleva konst extra stort.

Vad kan då vara bättre än att få se curators Gregor Muir och Fiontán Moran prata om Andy Warhol och utställningen på Tate Modern.  Klicka på bilden så startar filmen.

Hilma af Klint får eget frimärke

Hilma af Klints konstnärskap har länge fascinerat sin publik, sedan konstverken visades för första gången 42 år efter hennes död. Hon räknas numera som en internationell föregångare inom den abstrakta konsten.  Nu blir sex av hennes målningar frimärken.

Fem motiv ur "De tio största”, nummer 1,2,4,5 och 7. 

Graffitiklassiker kommer inte räddas trots protester

Den unika muralmålningen ”Highway” som av misstag målades över i Rågsved i Stockholm förra året kommer

inte att räddas, rapporterar tidningen "Mitt i". En frivillig projektgrupp har jobbat för att graffitiväggen, som var en av de äldsta i Sverige, ska återställas. Trots påtryckningar har Stadsbyggnadskontoret nu gjort bedömningen att fasaden ska återställas till hur den såg ut innan målningen uppfördes 1989.

UTSTÄLLNING:

Lovisa Ringborg fascinerar, skrämmer och förför

Lovisa Ringborg omgiven av konstverket Sovarna (2020) , The Other Hand (2020) av Lovisa Ringborg kan ses i sommar på Varbergs Konsthall

Lovisa Ringborg har gjort sig ett namn med sina surrealistiska skulpturer och fotografier, iscensatta och digitalt manipulerade. Nu i sommar visas en separatutställning på Varbergs Konsthall som inte ska missas. Läs mer...

Konst Online: David Hockney. Se två ikoniska utställningar online  

I denna dokumentär från Royal Academy of Arts om David Hockney får vi återse två av hans mest ikoniska utställningar: ‘A Bigger Picture’ från 2012’ och  ‘82 Portraits and One Still-Life’ från 2016. Bägge utställningarna sågs av totalt 750 000 personer!  Denna dokumentär om utställningarna kompletteras med intervjuer,  både med Hockney själv och många andra framstånde konstexperter. Gör som nästan 65 000 andra: gå på utställning online med David Hockney. 

Klicka på bilden ovan så startar filmen  (drygt en tiimme lång)   

Coronakonst i Alperna

Beyond Crisis av Guilluame Legros

Den franske graffitikonstnären Guillaume Legros, som målar under artistnamnet Saype, är känd för sina enorma konstverk gjorda på gräsmattor vars motiv bäst ses ovanifrån. Nu är han färdig med sitt senaste verk, den coronarelaterade ”Beyond crisis”. Det skriver Reuters.

Verket, som målats i de schweiziska alperna med miljövänlig färg gjord på krita och kol, föreställer en flicka som ser ut mot horisonten. ”Fresken på över 3 000 kvadratmeter ska väcka tankar om en ny värld byggd på mer solidaritet och medmänsklighet”, skriver Saype i ett uttalande.  Läs om Guillaume Legros på hans sajt där man även kan se många fler bilder av hans konstverk som alla måste ses från ovan.  Klicka här....

 

Konstnären Lennart Jirlow har avlidit efter en längre tids sjukdom

Lennart Jirlow blev känd för sina miljöer och porträtt från Frankrike, där han själv bodde under en stor del av livet.

– Lennart somnade in här hemma i Stockholm lugnt och stilla. Han var omgiven av dem han älskade mest, säger hans hustru Flavia Jirlow till Svenska Dagbladet. Läs Mer....


Guldfeber - Missa inte domumentären om stölderna på

Kungl. Myntkabinettet !

I valven på Kungliga Myntkabinettet finns en gyllene skatt, en av de finaste i världen. Värde: 25 miljarder kronor. Men så upptäcks att mynt för 25 miljoner är försvunna och snart är museets högste chef misstänkt. Men det är bara början. Vi gläntar på den skimrande porten och ramlar rakt in i en svindlande brottshärva och en episk berättelse om begär, hemligheter och lögner. Guldfeber utspelar sig i en mycket passionerad samlarvärld, bland ett slags brödraskap med ordnar, adel och kungligheter. En värld på väg att krackelera. Vad är det som pågått på Myntkabinettet? Vad säger huvudpersonen, museidirektören, själv? Och vem är han egentligen?

En dokumentärserie av Åsa Blanck från 2020. Se alla avsnitt nu på SVT PLAY 

Konstguiden har tidigare skrivit om stölderna på Kungl. Mynstkabinettet. Nu kan du se en stark dokumentär om hela affären på SVT PLAY.   

Axel Törneman - en färgsprakande modernist värd att återupptäcka


Axel Törneman, Nattcaféet, 1906, Thielska Galleriet

Axel Törneman

Bohemliv och modernitet

Thielska Galleriet

6 februari – 6 juni

Konst Online: Se konstnären Ann Veronica Janssen berätta om optisk illusion 


Den belgiske kontnären var aktuell med en soloutställning på Louisiana när Corona slog till och Museet har nu tillfälligt stängt. Men i väntan på att de åter ska öppna kan ni se en intervju med Janssen som visar exempel på optisk illusion, något hon ofta använder i sin konst. Klicka på bilden nedan så startar filmen


Dagens tips:

I denna film från Sotheby’s serie Masterworks berättar historikern David Anfam om Jackson Pollock, hans teknik och hans konstverk "Number 32, 1949”

Konst Online: Se film om hur Jackson Pollock förändrade konsten

Instagrams fejkfilter döljer digital konst

Instagram meddelade i december förra året att man stod i begrepp att rulla ut en varningsfunktion som ska förhindra spridningen av vilseledande och manipulerade bilder på plattformen. Men verktyget kritiseras nu för att vara övernitiskt, då det inte bara filtrerar bort fejkat material som har som syfte att luras, utan även stoppar inlägg skapade av digitalkonstnärer och fotografer.

– Jag har stor respekt för digital konst och vill inte behöva klicka mig igenom en massa barriärer för att få se den, säger fotografen Toby Harriman i en kommentar till sajten Petapixel.

Han hänvisar bland annat till att uppenbart manipulerade bilder av fotografen Christopher Hainey genererat varningsrutor.

Källa Omni Läs mer...

Museet som vill ha färre besökare!

Världens kanske mest berömda och fotograferade konstverk; Mona Lisa av Lenoardo da Vinci hänger på Lovren som alltid lockar stora skaror besökare. Det kan vara svårt att få en glimt av den berämda tavlan

Konstmuseet Louvren i Paris är världens mest besökta museum med besökssiffror som väcker avund hos alla andra museer världen över. Men nu vill alltså Louvren ha färre besökare då de inte klarar av att hantera alla miljoner människor som vill komma in. Beslutet togs efter att konstmuseet fått rekordmånga besökare under 2018: 10,2 miljoner. – Vi har gjort så här för att kunna välkomna människor på ett bättre sätt och inte bara ta in fler och fler besökare, säger Louvrens chef Jean-Luc Martinez.

För att ytterligare få ner besöksantalet stängde museet också ner helt under några dagar i somras. Antalet besökare under 2019 var 9,6 miljoner. Konstmuseet bland annat tack vare ett internetbaserat bokningssystem lyckats med målet att få ner antalet besökare, rapporterar AFP Läs mer...

Frankrike stoppar export av konstverk

Frankrike har beslutat att den tavla med Jesusmotiv från 1200-talet som hittades i köket hemma hos en kvinna i 90-årsåldern är så unik att den inte får exporteras. Exportstoppet gäller under 30 månader, för att ge möjlighet att samla in pengar för att behålla verket i landet, rapporterar BBC. Läs mer...

Konst Online:

Dagens tips: National Gallery of Art, Washington DC

Inte mindre än 42 462 konstverk ligger på den hemsida som National Gallery of Art i Washington DC har byggt upp. Detta är ett enormt bibliotek av konst att vandra runt i online. De kurerar innehållet genom att skapa olika ämnen då och då samt lägger upp hela berättelser om epoker och konstnärer.  Väl värt att upptäcka. (Detta är en del i Google Arts & Culture som vi återkommer till.)

  

KLICKA HÄR FÖR ATT TITTA PÅ KONST ONLINE: National Gallery of Art, Washington DC


Woman holding a Balance 1164,   Johannes Vermeer, National Gallery of Art, Washington DC

Högsta betyg för Meta Isæus-Berlin på Waldemarsudde


Nattlogik är namnet på den utställning av Meta Isæus-Berlin som visas på Waldemarsudde. Utställningen innefattar både måleri och skulptur som skapar konceptuell installationskonst. Det är en fin, rolig och tankeväckande utställning som bör ses. Bigitta Rubin på DN gav utställningen högsta betyg. Läs mer.. 

Meta Isæus-Berlin, ”The Leak". Installation. Foto: Waldemarsudde.

Ragnar Kjartansson blev årets vinnare av Ars Fennica-priset. 


Den isändske konstnären började sin karriär med teater, performans och måleri. Men han rör sig fritt mellan olika konstformer, han gör musik till skulptur, målar performativt och omvandlar film till tableaux vivants. Hans fulländade arbete omfattar videoinstallationer baserade på repetitiva strukturer, performanser och serier av plein air målningar. I sin konst analyserar han emotionella lager, sociala dimensioner och motstridiga element som förekommer i vår vardag. Läs mer...

RK-A-Lot-of-Sorrow
RK-The-Visitors
RK-Architecture-and-Morality
kjartansson-boat
RK-S.S.-Hangover

FOTO: RAGNAR KJARTANSSON, årets vinnare av Ars Fennica

Stulen Klimttavla hittad bakom gallerivägg

En trädgårdsmästare kan ha hittat den stulna Gustav Klimt-tavlan ”Porträtt av en dam” bakom en yttervägg till ett galleri i Piazcenza i norra Italien, rapporterar flera medier. I veckan upptäckte han ett litet utrymme i väggen när han rensade murgröna och där fanns en svart väska med vad polisen tror är det försvunna originalverket.

Verket är värderat till över 600 miljoner svenska kronor och stals under ett renoveringsarbete på samma galleri 1997 där den nu hittats. /Omni

Titta på filmen när italenska Polisen slår till. Klicka här!


När kommer Malmö få sitt nya museum?

Ett nytt konstmuseum har diskuterats i många år. Grundproblemet är att de nuvarande lokalerna på Malmöhus slott är för små för att visa alla de konstverk museet har magasinerade. Bara cirka 500 verk av sammanlagt 40 000 kan visas i dag.
Dessutom är inomhusklimatet inte bra för de värdefulla konstföremålen – det är för torrt på vintern och för fuktigt på sommaren. Fem bra platser har presenterats var ett nytt konstmuseum kan byggas och beslut skulle fattas 2018. En ny stor utredning konstmuseum i Malmö skulle ha lagts fram under hösten 2019 innehållande sex förslag på platser. Men enligt Sydsvenskan har en rad chefsbyten i staden gjort att utredningen nu skjuts upp.

Målet är att frågan ska tas upp i Malmö kulturnämnd i februari nästa år -2020. Då ska dagens sex förslag om placeringar ha kortats ner till två slutalternativ, som i sin tur ska utredas ytterligare. . I studien pekade man ut köpcentret Entré, ett område i Nyhamnen, norr om Hans Michelsensgatan, vid blivande Rosengårds station, vid station Triangelns södra uppgång och slutligen någonstans i Varvsstaden, kanske i Kockums gamla maskinhall eller gjuteri.

Men när kommer vi få se ett beslut och ännu viktigare; när kommer vi få ett nytt museum som Malmö förtjänar? På Stiftelsen för Malmö Konstmuseum finns inte mycket mer information att läsa heller. Vi följer detta med spänning

Källa Skd.se, omni.se, www.sfmk.org

"Christ Mocked" fömodas vara en av åtta målningar på temat av  Cimabue år 1280. Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images

Tavla hittades i ett kök, nu såld för 258 miljoner !


En tavla av den italienske renässansmålaren Cimabue har sålts för 24 miljoner euro, motsvarande 258 miljoner kronor, på en auktion i Frankrike, skriver Omni

Tavlan hittades i ett kök i Compiegne i norra Frankrike när husägaren, en kvinna i 90-årsåldern, flyttstädade. Hon hade hängt den direkt ovanför spisen, i tron att det var en vanlig religiös ikon, enligt tidigare rapportering från The Guardian. Läs mer

Konstverk vandaliserat för att se ut som hakkors


Natten till söndagen vandaliserades konstverket ”Skogens hemlighet” av Jasmine Cederqvist för att likna ett hakkors, rapporterar Eskilstuna-Kuriren. En eller flera personer gjorde detta genom att ändra formen på de solstråleliknande rotsystemen som utgör konstverket, som legat på Årbykullarna i Eskilstuna sedan i våras.

– Jag tänker att det är fruktansvärt och vidrigt. Det är inte enbart en attack på ett offentligt konstverk utan en attack mot samhället i stort, säger Jasmine Cederqvist till SVT Nyheter Sörmland.

En anmälan om hets mot folkgrupp och skadegörelse har upprättats. (omni) Läs mer...

Skogens hemlighet av Jasmine Cederqvist

Banan såld för 1 miljon på  Art Basel Miami 

- sen åt en annan konstnär upp den! 

Italienske konstnären Maurizio Cattelans konstverk ”Comedian”, som består av en banan som tejpats fast på en vägg med silvertejp, har sålts för motsvarande 1,1 miljoner kronor på konstmässan Art Basel i Miami i USA, skriver flera medier.

The Guardian skriver att bananen anspelar på ett skämt i tv-serien ”Arrested Development” om att rika människor inte vet vad en banan kostar.

Cattelan har tidigare gjort sig känd för en fullt fungerande guldtoalett på 18 karat, som i september stals från Blenheim Palace i Storbritannien. Sen kom Konstnären David Datuna och åt upp bananen som ett performace.

 - Han förstörde inte verket. Bananen är själva idén, säger Lucien Terras, chef på Galerie Perrotin, till tidningen.  Källa Omni. Läs mer...

Höjdpunkterna från Art Basel Miami 2019


Följ med in på den stora konstmässan för att at en närmare titt på årets höjdpunkter. Klicka på bilden nedan så börjar filmen som tar din med in bakom kulisserna

Läs även mer från deras hemsida: 

www.artbasel.com/miami-beach


Publikstorm till da Vinci på Louvren


150 000 förköpsbiljetter har sålts till konstmuseet Louvrens stora utställning av Leonardo da Vinci, rapporterar Kulturnytt i P1. Museet slår i dag upp portarna till utställningen som ges till 500-årsminnet av den italienska konstnärens död.

Visningen av da Vincis verk har varit mycket efterlängtad, skriver BBC. Den har tagit mer än ett decennium att förbereda och spås locka en halv miljon besökare. Fram till den 24 februari nästa år kan renässansälskare se konsten i Paris. (Omni) Läs mer på BBC 

Sex konstnärer om stundande kollaps

WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_fotograf Hendrik Zeitler_10_
WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_Fotograf Hendrik Zeitler_1
WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_fotograf Hendrik Zeitler_9_
WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_fotograf Hendrik Zeitler_4
WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_fotograf Hendrik Zeitler_2

Galleri Duerr inleder vårsäsongen med grupputställningen Collapse of a Mass, där verk av sex olika konstnärer med ett gemensamt intresse för natur och landskap sammanförs. Flera av verken ställer frågor kring exploateringen av land, hav och ekonomisk tillväxt. Genom olika tekniker som abstrakt måleri, fotografi, fotogram, fotogrammetri och kemigram skiftar bilden av landskapet vi omges av. I utställningen visas verk av Hendrik Zeitler, Annika Thörn Legzdins, Mattias Wallin, Eva-Teréz Gölin, Lars Dyrendom och Inga Linn Härdelin. Curator Eva-Teréz Gölin.


Collapse of a Mass
Pågår fram till 28e feb

www.galleriduerr.com

ROBERT VARGAS

Från Själen 


Med sina storskaliga muralmålningar har Los Angeles-baserade Robert Vargas fått stor uppmärksamhet och blivit något av en frontfigur för centrala LA:s nya konstscen. Hans

fyra våningar höga mästerverk Our Lady of DTLA blev 2013 en viktig del

i Los Angeles beslut att lyfta förbudet mot gatukonst. Hans fasader speglar Los Angeles historia och hyllar stadens mångfald och känsla av hopp. Vargas är även känd för sin förmåga att färdigställa porträtt på bara några minuter och har i olika performances målat av många välkända personer.


VIDA KONSTHALL & MUSEUM

ROBERT VARGAS

Utsällningen förlängd.

Pågår året ut.

Läs mer... 

vargas_kvinna
vargas_snoopD
vargas+framför+väggmål
vargas+målning2
Vargas+Bertil+portrait
vargas_vägg

Missa inte William Kentridge på Kummelholmen

- En av årets verkliga konstupplevelser!

 

Har ni missat konsthallen Kummelholmen i Vårby utanför Stockholm? 

Då har ni en verklig upplevelse framför er. Just nu visas den sydafrikanske konstnären William Kentridge och hans installation "The Refusal of Time". Det känns som om hela bygganden skapades för just denna utställning. Läs mer

 

Konstnären Lennart Jirlow har avlidit efter en längre tids sjukdom

Lennart Jirlow blev känd för sina miljöer och porträtt från Frankrike, där han själv bodde under en stor del av livet.

– Lennart somnade in här hemma i Stockholm lugnt och stilla. Han var omgiven av dem han älskade mest, säger hans hustru Flavia Jirlow till Svenska Dagbladet.


2018 upplät auktionsfirman Bukowskis sina lokaler till en retrospektiv utställning med Jirlows verk. Konstnären intervjuades då av TT och berättade om sin tveksamhet inför att hans stil kallades naivistisk.

– När det är naivistutställningar så kommer det alla möjliga målare från hela världen som målar sådant som mest liknar skoltavlor. Jag målar lite naivt, det medger jag, men det är som med Chagall som jag har träffat här nere i Sydfrankrike, inte den naivism där konstnärer målar lite roliga gubbar utan tanke på att det ska vara något allvar bakom, sade han.


Lennart Jirlow sökte till Konstfack som 16-åring 1952 och blev antagen som det årets yngste elev. Efter utbildningen reste han runt i Europa, bland annat i Nederländerna, Frankrike och Italien och studerade under ett antal år på Accademia di Belle Arti i Florens.

Han var intresserad av teater och porträtterade under sin karriär ett flertal skådespelare och artister, som Evert Taube, Börje Ahlstedt och Povel Ramel. Den sistnämnde skrev även en låt, ”Som en gubbe på en tavla av Lennart Jirlow”, till hans ära. Vid sidan av måleriet arbetade han som scenograf vid uppsättningar på bland annat Kungliga Operan och Dramaten.  Källa: DN, SvD och  SVT


Lennart Jrlow blev 83 år gammal


Se klipp från dokumentären om Jirlow ”Min glädje bor i tristessen” från 1976. Tyvärr finns dokumentären inte tillgänglig på nätet i sin fulla längd. Vi får hoppas att SVT sänder den igen.  

Jennart Jirlow "På bistron". Foto Bukowskis

Jennart Jirlow  i dokumentären Min glädje bor i tristessen. Foto SVT

Frankrike stoppar export av konstverk

Christ Mocked är en av tre paneler av Cimabue (Cenni di Pepo) som överlevt. De skapades ca år 1280

Frankrike har beslutat att den tavla med Jesusmotiv från 1200-talet som hittades i köket hemma hos en kvinna i 90-årsåldern är så unik att den inte får exporteras. Exportstoppet gäller under 30 månader, för att ge möjlighet att samla in pengar för att behålla verket i landet, rapporterar BBC. Tavlan såldes på en auktion i höstas. Det är inte offentligt vem som köpte den men enligt franska uppgifter rör det sig om två chilenska konstsamlare, hemmahörande i USA.


Tavlan hittades när kvinnans ägodelar skulle värderas, i samband med att hon flyttade till ett ålderdomshem. Huset var redan sålt och auktionsförrättaren som gick igenom huset har berättat för franska medier att hon hade en vecka på sig att gå igenom tillhörigheterna.


I och med flytten till ålderdomshemmet så såldes huset och nu skulle bara lösöret ses över. Jobbet gick till värderaren och auktionsförättaren; Philomène Wolf. 

– Jag var tvungen att göra plats i min kalender, annars hade allt gått till återvinning, berättar Wolf. 

Hon såg direkt att, den vad husets ägare trodde var en gammal rysk ikontavla, var något helt annat.

Det visade sig istället vara en av delarna från ett konstverk bestående av paneler skapade av konstnären Cenni di Pepo, mer känd under namnet Cimabue. Konstverket, Diptych of Devotion, bestod av flera paneler från början och man antog att endast två hade överlevt. Dessa finns utställda på New York och Londons National Gallery. 

Cimbaue som mest är känds för sina freskomålningar i Rom och Florens anses viktig inom konsthistoren som initierade den Florentinska Renässansen och även mästare för berömda konstnärer som exempelvis Giotto, vilka kom att bli framstånde under 1300-talets Florens. 


Konstverket, Kristus Hånas, anses visa på en ny mänskligare stil och Frankrikes kulturminister, Franck Riester, ville absolut förhindra att denna konstskatt skulle försvinna från landet och lyckades därför lägga ett exportförbud på tavlan. Men då tavlan redan var såld till privat samlare i USA, så gällde endast exportförbudet under 30 dagar. Målet var att under denna tid samla in tillräckligt med pengar för att matcha budet och placera målningen i Lovren intill konstverket Maestà de Santa Trinita, även det av Cimbaue.  

Maestà de Santa Trinita.

Målad av den Italienske konstnären för kyrkan Snta Trinitia i Florens ca 1290–1300. Där hängde den fram till 1471. Nu kan den ses på Uffizi Gallery i Florens

Louisiana - Sveriges* populäraste museum

Utanför Köpenhamn ligger ett av de mest besökta museerna av oss svenskar sommartid.

Det är lätt att förstå när man ser hur en sommarkväll kan te sig på Calder-terrassen. 

Ta en tur till Oslo i sommmar.

Här finns mer än bara vikingaskepp

En konstupplevelse för livet.

Mårten Castenfors berättar om ett orföglömligt ögonblick

Mårten Castenfors. Foto: Mattias Lindbäck

Astrid Sylwan

En värld av färg att förlora sig i

Astrid Sylwan i sin  ateljé

Konst för en halv miljon försvunnen från Regeringskansliet

För första gången på 20 år säljs det en tavla av

 Vincent van Gogh.

Tavlan klubbades på auktionshus i Frankrike och slog alla förväntningar. Den såldes för 7 milojoner euro, dvs lite drygt

77 miljoner kronor. s mer 

Brock Elbank - en nyfiken fotograf

Nathalia Edenmonts krävande fotografi

Mother Earth, 2016. Nathalia Edenmont

Artipelag har köpt Solar Egg 


- Vi kommer ha ett eget exemplar av Bigert & Bergströms konstverk, Solar Egg, permanent plaserad utanför museet under våren 2019 berättar Artipelags ägare Björn Jakobsson för Konstguiden.

- Bastun kommer vara helt fungerande då det var ett krav från konstnärerna. Det blir således ett interaktivt inslag i

Artipelags konstpark. Ägget kommer stå på en höjd med milsvidd utsikt.  Läs mer om Solar Egg här

Sista chansen att se Magritte på Amos Rex

Nytt rekord av Jeff Koons - igen!

Den danske konstnären Per Kirkeby har avlidit

FOTO PÅ ABECITA I VÅR - Mode, streetfoto och svindlande foton på norrsken.

GILBERT & GEORGE

För evigt unga och provocerande konstnärsduo som endast söker omvärldens uppskattning.

Aktuella med utställningen The Great Exhibition på Moderna Museet i Stockholm. Läs mer..

.

Färgerna formligen exploderar på Moderna Museet. Utställningen The Great Exhibition pågår till 12e maj. Foto: Moderna Museet


Hilma af Klint - Succé på Guggenheim Museum New York. 


Hilma af Klint var en fascinerade person för att inte säga en gåta som långt efter sin död kommit att slå världen med häpnad. Det är svårt att tro att hon skapade denna moderna, omfångsrika och fantastiska konst långt innan stilbildningar kom att kallas abstrakt modernism. Att endast betrakta hennes konstverk är rikt nog, men när man sedan får hela hennes livshistoria och egna syn på sitt skapande blir det flera dimensioner rikare.


LÄS MER ...

Höger:  Svanen, nr17, Serie  SUW/UW.Grupp IX/SUW. Från 1915. En av 24 målningar om kampen mellan en vit och svart svan. Färgåtergivingen här gör inte konstverket rättvisa. Se originalet på Guggenheim Museum i New York fram till 23 april

Vårsalongen på Liljevalchs är alltid lika spännande - fann du någon favorit i år? 

David Hockney slår världsrekord!


Hockney har länge varit  en av världens stora namn men i och med försäljningen av ett av hans mer berömda konstverk på en aktuon hos auktionsfirman Christie's i New York så har David Hockney sällat sig till den exklusiva skaran av världens högst värderade konstnärer.

”Portrait of an artist (Pool with two figures)” gick för 817 miljoner kronor.


Läs mer

Hitlers tavlor blev ingen succé


Ingen ville köpa de fem tavlor som tillskrivs Adolf Hitler och som auktionerades ut i tyska Nürnberg i dag, skriver The Guardian. Misstankar om huruvida tavlorna var förfalskningar kombinerat med det höga utgångspriset tros ha skrämt iväg potentiella köpare.


Inför auktionen riktades misstankar mot tavlornas autenticitet. På onsdagen samlade åklagare in 63 tavlor som kan ha förfalskats och av dem var 26 bilder avsedda för auktionen, enligt den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung. Utropspriset på de kvarvarande målningarna låg mellan 200 000 och 470 000 kronor. Läs mer


10 museer du måste besöka under din livstid

Vinterpalatset i St: Petersburg är en av 10 världens mest spektakulära platser du måste besöka

Ingen Banksy i Borås - flyttad till Göteborg

Foto: Thibault Camus/AP/TT

TT rapporterar att den planerade utställningen "Art of Banksy på festivalen för street art "No Limit" ställer in p.g.a osäkerhet kring verkens äkthet. Men Galleri Fredstan i Göteborg tar över. Läs mer ..

Du har väl inte missat all konst på SVTPlay?


Som en del i vår pubic service finns det massor av bra konstprogram att botanisera bland på SVTs digitala tjänst SVTPlay.  Bland urvalet lyfter vi idag fram dokumentären om Munch.

En dokumentär av K Special från 2018

Konstnären Peter Dahl död

Den folkäre konstnären avled på Norges nationaldag den 17e maj. Peter Dahl var född i Norge men uppväxt i Sverige och skapade rabalder med konstverket ”Liberalismens genombrott i societeten” vilket ansågs så oanständigt att ärendet avgjordes i domstol. Peter kom sedemera att bli en en av Sveriges mest namnkunniga och älskade konstnärer. Läs mer...

Nya Nationalmuseum är något för oss alla att vara stolt över

Stor förfalskningshärva avslöjad i Frankrike