Banan såld för 1 miljon på  Art Basel Miami 

- sen åt en annan konstnär upp den! 

Italienske konstnären Maurizio Cattelans konstverk ”Comedian”, som består av en banan som tejpats fast på en vägg med silvertejp, har sålts för motsvarande 1,1 miljoner kronor på konstmässan Art Basel i Miami i USA, skriver flera medier.

The Guardian skriver att bananen anspelar på ett skämt i tv-serien ”Arrested Development” om att rika människor inte vet vad en banan kostar.

Cattelan har tidigare gjort sig känd för en fullt fungerande guldtoalett på 18 karat, som i september stals från Blenheim Palace i Storbritannien. Sen kom Konstnären David Datuna och åt upp bananen som ett performace.

 - Han förstörde inte verket. Bananen är själva idén, säger Lucien Terras, chef på Galerie Perrotin, till tidningen.  Källa Omni. Läs mer...

Höjdpunkterna från Art Basel Miami 2019


Följ med in på den stora konstmässan för att at en närmare titt på årets höjdpunkter. Klicka på bilden nedan så börjar filmen som tar din med in bakom kulisserna

Läs även mer från deras hemsida: 

www.artbasel.com/miami-beach


Publikstorm till da Vinci på Louvren


150 000 förköpsbiljetter har sålts till konstmuseet Louvrens stora utställning av Leonardo da Vinci, rapporterar Kulturnytt i P1. Museet slår i dag upp portarna till utställningen som ges till 500-årsminnet av den italienska konstnärens död.

Visningen av da Vincis verk har varit mycket efterlängtad, skriver BBC. Den har tagit mer än ett decennium att förbereda och spås locka en halv miljon besökare. Fram till den 24 februari nästa år kan renässansälskare se konsten i Paris. (Omni) Läs mer på BBC 

Sex konstnärer om stundande kollaps

WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_fotograf Hendrik Zeitler_10_
WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_Fotograf Hendrik Zeitler_1
WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_fotograf Hendrik Zeitler_9_
WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_fotograf Hendrik Zeitler_4
WEBB_Galleri Duerr_Collapse of a Mass_fotograf Hendrik Zeitler_2

Galleri Duerr inleder vårsäsongen med grupputställningen Collapse of a Mass, där verk av sex olika konstnärer med ett gemensamt intresse för natur och landskap sammanförs. Flera av verken ställer frågor kring exploateringen av land, hav och ekonomisk tillväxt. Genom olika tekniker som abstrakt måleri, fotografi, fotogram, fotogrammetri och kemigram skiftar bilden av landskapet vi omges av. I utställningen visas verk av Hendrik Zeitler, Annika Thörn Legzdins, Mattias Wallin, Eva-Teréz Gölin, Lars Dyrendom och Inga Linn Härdelin. Curator Eva-Teréz Gölin.


Collapse of a Mass
Pågår fram till 28e feb

www.galleriduerr.com

ROBERT VARGAS

Från Själen 


Med sina storskaliga muralmålningar har Los Angeles-baserade Robert Vargas fått stor uppmärksamhet och blivit något av en frontfigur för centrala LA:s nya konstscen. Hans

fyra våningar höga mästerverk Our Lady of DTLA blev 2013 en viktig del

i Los Angeles beslut att lyfta förbudet mot gatukonst. Hans fasader speglar Los Angeles historia och hyllar stadens mångfald och känsla av hopp. Vargas är även känd för sin förmåga att färdigställa porträtt på bara några minuter och har i olika performances målat av många välkända personer.


VIDA KONSTHALL & MUSEUM

ROBERT VARGAS

Utsällningen förlängd.

Pågår året ut.

Läs mer... 

vargas_kvinna
vargas_snoopD
vargas+framför+väggmål
vargas+målning2
Vargas+Bertil+portrait
vargas_vägg

Missa inte William Kentridge på Kummelholmen

- En av årets verkliga konstupplevelser!

 

Har ni missat konsthallen Kummelholmen i Vårby utanför Stockholm? 

Då har ni en verklig upplevelse framför er. Just nu visas den sydafrikanske konstnären William Kentridge och hans installation "The Refusal of Time". Det känns som om hela bygganden skapades för just denna utställning. Läs mer

 

Konstnären Lennart Jirlow har avlidit efter en längre tids sjukdom

Lennart Jirlow blev känd för sina miljöer och porträtt från Frankrike, där han själv bodde under en stor del av livet.

– Lennart somnade in här hemma i Stockholm lugnt och stilla. Han var omgiven av dem han älskade mest, säger hans hustru Flavia Jirlow till Svenska Dagbladet.


2018 upplät auktionsfirman Bukowskis sina lokaler till en retrospektiv utställning med Jirlows verk. Konstnären intervjuades då av TT och berättade om sin tveksamhet inför att hans stil kallades naivistisk.

– När det är naivistutställningar så kommer det alla möjliga målare från hela världen som målar sådant som mest liknar skoltavlor. Jag målar lite naivt, det medger jag, men det är som med Chagall som jag har träffat här nere i Sydfrankrike, inte den naivism där konstnärer målar lite roliga gubbar utan tanke på att det ska vara något allvar bakom, sade han.


Lennart Jirlow sökte till Konstfack som 16-åring 1952 och blev antagen som det årets yngste elev. Efter utbildningen reste han runt i Europa, bland annat i Nederländerna, Frankrike och Italien och studerade under ett antal år på Accademia di Belle Arti i Florens.

Han var intresserad av teater och porträtterade under sin karriär ett flertal skådespelare och artister, som Evert Taube, Börje Ahlstedt och Povel Ramel. Den sistnämnde skrev även en låt, ”Som en gubbe på en tavla av Lennart Jirlow”, till hans ära. Vid sidan av måleriet arbetade han som scenograf vid uppsättningar på bland annat Kungliga Operan och Dramaten.  Källa: DN, SvD och  SVT


Lennart Jrlow blev 83 år gammal


Se klipp från dokumentären om Jirlow ”Min glädje bor i tristessen” från 1976. Tyvärr finns dokumentären inte tillgänglig på nätet i sin fulla längd. Vi får hoppas att SVT sänder den igen.  

Jennart Jirlow "På bistron". Foto Bukowskis

Jennart Jirlow  i dokumentären Min glädje bor i tristessen. Foto SVT

Frankrike stoppar export av konstverk

Christ Mocked är en av tre paneler av Cimabue (Cenni di Pepo) som överlevt. De skapades ca år 1280

Frankrike har beslutat att den tavla med Jesusmotiv från 1200-talet som hittades i köket hemma hos en kvinna i 90-årsåldern är så unik att den inte får exporteras. Exportstoppet gäller under 30 månader, för att ge möjlighet att samla in pengar för att behålla verket i landet, rapporterar BBC. Tavlan såldes på en auktion i höstas. Det är inte offentligt vem som köpte den men enligt franska uppgifter rör det sig om två chilenska konstsamlare, hemmahörande i USA.


Tavlan hittades när kvinnans ägodelar skulle värderas, i samband med att hon flyttade till ett ålderdomshem. Huset var redan sålt och auktionsförrättaren som gick igenom huset har berättat för franska medier att hon hade en vecka på sig att gå igenom tillhörigheterna.


I och med flytten till ålderdomshemmet så såldes huset och nu skulle bara lösöret ses över. Jobbet gick till värderaren och auktionsförättaren; Philomène Wolf. 

– Jag var tvungen att göra plats i min kalender, annars hade allt gått till återvinning, berättar Wolf. 

Hon såg direkt att, den vad husets ägare trodde var en gammal rysk ikontavla, var något helt annat.

Det visade sig istället vara en av delarna från ett konstverk bestående av paneler skapade av konstnären Cenni di Pepo, mer känd under namnet Cimabue. Konstverket, Diptych of Devotion, bestod av flera paneler från början och man antog att endast två hade överlevt. Dessa finns utställda på New York och Londons National Gallery. 

Cimbaue som mest är känds för sina freskomålningar i Rom och Florens anses viktig inom konsthistoren som initierade den Florentinska Renässansen och även mästare för berömda konstnärer som exempelvis Giotto, vilka kom att bli framstånde under 1300-talets Florens. 


Konstverket, Kristus Hånas, anses visa på en ny mänskligare stil och Frankrikes kulturminister, Franck Riester, ville absolut förhindra att denna konstskatt skulle försvinna från landet och lyckades därför lägga ett exportförbud på tavlan. Men då tavlan redan var såld till privat samlare i USA, så gällde endast exportförbudet under 30 dagar. Målet var att under denna tid samla in tillräckligt med pengar för att matcha budet och placera målningen i Lovren intill konstverket Maestà de Santa Trinita, även det av Cimbaue.  

Maestà de Santa Trinita.

Målad av den Italienske konstnären för kyrkan Snta Trinitia i Florens ca 1290–1300. Där hängde den fram till 1471. Nu kan den ses på Uffizi Gallery i Florens

Louisiana - Sveriges* populäraste museum

Utanför Köpenhamn ligger ett av de mest besökta museerna av oss svenskar sommartid.

Det är lätt att förstå när man ser hur en sommarkväll kan te sig på Calder-terrassen. 

En konstupplevelse för livet.

Mårten Castenfors berättar om ett orföglömligt ögonblick

Mårten Castenfors. Foto: Mattias Lindbäck

Astrid Sylwan

En värld av färg att förlora sig i

Astrid Sylwan i sin  ateljé

Konst för en halv miljon försvunnen från Regeringskansliet

För första gången på 20 år säljs det en tavla av

 Vincent van Gogh.

Tavlan klubbades på auktionshus i Frankrike och slog alla förväntningar. Den såldes för 7 milojoner euro, dvs lite drygt

77 miljoner kronor. s mer 

Ta en tur till Oslo i sommmar.

Här finns mer än bara vikingaskepp

Brock Elbank - en nyfiken fotograf

Nathalia Edenmonts krävande fotografi

Mother Earth, 2016. Nathalia Edenmont

Artipelag har köpt Solar Egg 


- Vi kommer ha ett eget exemplar av Bigert & Bergströms konstverk, Solar Egg, permanent plaserad utanför museet under våren 2019 berättar Artipelags ägare Björn Jakobsson för Konstguiden.

- Bastun kommer vara helt fungerande då det var ett krav från konstnärerna. Det blir således ett interaktivt inslag i

Artipelags konstpark. Ägget kommer stå på en höjd med milsvidd utsikt.  Läs mer om Solar Egg här

Sista chansen att se Magritte på Amos Rex

Nytt rekord av Jeff Koons - igen!

Den danske konstnären Per Kirkeby har avlidit

FOTO PÅ ABECITA I VÅR - Mode, streetfoto och svindlande foton på norrsken.

GILBERT & GEORGE

För evigt unga och provocerande konstnärsduo som endast söker omvärldens uppskattning.

Aktuella med utställningen The Great Exhibition på Moderna Museet i Stockholm. Läs mer..

.

Färgerna formligen exploderar på Moderna Museet. Utställningen The Great Exhibition pågår till 12e maj. Foto: Moderna Museet


Hilma af Klint - Succé på Guggenheim Museum New York. 


Hilma af Klint var en fascinerade person för att inte säga en gåta som långt efter sin död kommit att slå världen med häpnad. Det är svårt att tro att hon skapade denna moderna, omfångsrika och fantastiska konst långt innan stilbildningar kom att kallas abstrakt modernism. Att endast betrakta hennes konstverk är rikt nog, men när man sedan får hela hennes livshistoria och egna syn på sitt skapande blir det flera dimensioner rikare.


LÄS MER ...

Höger:  Svanen, nr17, Serie  SUW/UW.Grupp IX/SUW. Från 1915. En av 24 målningar om kampen mellan en vit och svart svan. Färgåtergivingen här gör inte konstverket rättvisa. Se originalet på Guggenheim Museum i New York fram till 23 april

Vårsalongen på Liljevalchs är alltid lika spännande - fann du någon favorit i år? 

David Hockney slår världsrekord!


Hockney har länge varit  en av världens stora namn men i och med försäljningen av ett av hans mer berömda konstverk på en aktuon hos auktionsfirman Christie's i New York så har David Hockney sällat sig till den exklusiva skaran av världens högst värderade konstnärer.

”Portrait of an artist (Pool with two figures)” gick för 817 miljoner kronor.


Läs mer

Hitlers tavlor blev ingen succé


Ingen ville köpa de fem tavlor som tillskrivs Adolf Hitler och som auktionerades ut i tyska Nürnberg i dag, skriver The Guardian. Misstankar om huruvida tavlorna var förfalskningar kombinerat med det höga utgångspriset tros ha skrämt iväg potentiella köpare.


Inför auktionen riktades misstankar mot tavlornas autenticitet. På onsdagen samlade åklagare in 63 tavlor som kan ha förfalskats och av dem var 26 bilder avsedda för auktionen, enligt den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung. Utropspriset på de kvarvarande målningarna låg mellan 200 000 och 470 000 kronor. Läs mer


10 museer du måste besöka under din livstid

Vinterpalatset i St: Petersburg är en av 10 världens mest spektakulära platser du måste besöka

Ingen Banksy i Borås - flyttad till Göteborg

Foto: Thibault Camus/AP/TT

TT rapporterar att den planerade utställningen "Art of Banksy på festivalen för street art "No Limit" ställer in p.g.a osäkerhet kring verkens äkthet. Men Galleri Fredstan i Göteborg tar över. Läs mer ..

Monet såld för en miljard!

Du har väl inte missat all konst på SVTPlay?


Som en del i vår pubic service finns det massor av bra konstprogram att botanisera bland på SVTs digitala tjänst SVTPlay.  Bland urvalet lyfter vi idag fram dokumentären om Munch.

En dokumentär av K Special från 2018

Irving Penn till Moderna Museet

Irving Penn; Chastity Belt 2002, Chocolate Mouth 2000, Peeled Apple 2001.

Moderna Museet har mottagit en donation från The Irving Penn Foundation bestående av åtta fotografier av Irving Penn.Moderna Museet har sedan tidigare en av världens största samlingar av Irving Penns fotografier. Läs mer ...

Konstnären Peter Dahl död

Den folkäre konstnären avled på Norges nationaldag den 17e maj. Peter Dahl var född i Norge men uppväxt i Sverige och skapade rabalder med konstverket ”Liberalismens genombrott i societeten” vilket ansågs så oanständigt att ärendet avgjordes i domstol. Peter kom sedemera att bli en en av Sveriges mest namnkunniga och älskade konstnärer. Läs mer...

Nya Nationalmuseum är något för oss alla att vara stolt över

Stor förfalskningshärva avslöjad i Frankrike

Norske konstnären "Pushwagner är död

Foto: AFP/TT

Carolina Falkholks konstverk blev övermålad igen