Konstguiden

Konstverk säljs för nya rekordsummor varje gång

Nu såldes Amedeo Modiglianis "Nu couché (sur le côté gauche)" för den hisnande summan om 1, 4 miljarder kronor.  

Amedeo Modiglianis "Nu couché (sur le côté gauche)" när den visades upp i Hongkong nyligen.  Foto: Vincent Yu/AP/TT

SvD rapporterar om försäljningen hos Sotheby’s den 14e maj i år

Det råder osäkerhet på bören och oljepriserna förväntas skjuta i höjden. Men när det kommer till de riktiga klassikerna inom konstvärlden så verkar taket för priserna aldrig kunna ta slut.

 

Tidigare i år så såldes en hel samlig på Christies i New York där många av konstverken slog rekord i att säljas för höga priser. Nu kom turen till Amadeo Modigliani. Vars konstverk  "Nu couché (sur le côté gauche)" ingick i en serie så kallade nakenmålningar han ställde ut i Frankrike tidigt 1900-tal.

 

Vid visningen 1917 väckte Modigliani med sin serie av nakenmålningar chock och kaos.

De ansågs då vara så chockerande att polisen stängde utställningen i Paris, efter att de utlöst trafikkaos. I dag anses målningarna i serien vara några av de viktigaste verken i modern konst.


Modigliani själv fick 15 franc per dag av sin konsthandlare Léopold Zborowski för att göra serien. De lokala modellerna fick 5 franc för att posera. Zborowski köpte själv "Nu couché (sur le côté gauche)", och sålde den sedan till den legendariske samlaren Jonas Netter. Efter det har den bara bytt ägare någon enstaka gång. Läs artikel där SvD listar de tio dyraste konstverken som gått under klubban

Per Kirkeby_.Læsø-Kopf III- 1983. Brons.(Magasin 3)

Per Kirkeby_Herbst_Anastasis _X_1997_Olja

Kirkeby kom även att bli en berömd skulptör vilken experimenterade med material. Hans murade tegelskulpturer och installationer är ett annat välkänt särdrag från hans stora konstkarriär. Dessa finns att beskåda på många platser världen över.


1978 ställde Per Kirkeby ut på konstbiennalen i Venedig vilket fick stort genomslag. Han kom under sin tid att ha flertalet soloutställningar på museer som Tate i London, Louisiana, Ordrupgaard etc samt emotaget flertalet priser och medaljer. Kirkebys konst finns att beskåda på Skeppsholmen i Stockholm och på Wanås


  Per Kirkeby Bachem.  1992.

 

Tyvärr ådrog han sig en hjärnskada som följd av ett olyckligt fall. Men trots sin allt sämre hälsa fortsatte han, rullstolsbunden och med sviktande tal, måla. Detta skildras på ett fint sätt i Anne Regitze Wivel’s dokumentär, ”Man Falling”, om Kirkeby från 2015. Här får man en inblick i hans relation till färg, form och konstnärliga utryck. Samt den kamp han utkämpade för att försöka få fram de bilder han såg för sitt inre men inte längre kunde förmedla på grund av sin skada.

   

Sedan 1982 var han ledamot i Danska akademien

 

Per Kirkeby blev 79 år gammal.


Bild från Anne Regitze Wivel’s dokumentär ”Man Falling”

Prov på annan dimension av hennes konst är bland annat konstverket ”Train of Thoughts”. Carolina fick lova att måla en hel tågvagn, som täckts av ett sirligt mönster i svart på vitt. Hennes stil känns lätt igen och konstverket är själva installationen då tågvagnen placerats mitt ute i skogen vid Wanås Slottspark. Märkligt och mystiskt står det plötsligt där och väcker tankar som tänkt.