Banksy inställd i Borås

- öppnar i Göteborg

Foto: Thibault Camus/AP/TT


Den planerade utställningen med den världskände gatukonstnären Banksys verk i Borås har ställts in, skriver Borås Tidning.

"Art of Banksy" var planerad till hösten i samband med gatukonstfestivalen No Limit, och skulle innehålla 60 Banksyverk och visas från september till mitten av november. Men eftersom arrangören, kommunala Borås TME, inte kunnat säkerställa att utställningen verkligen innehåller Banksys verk blir den nu alltså inte av.

Utställningen har tidigare ifrågasatts, då det förekommer flera utställningar i den brittiske konstnärens namn som han själv tar avstånd ifrån.

Banksy inledde sin karriär med "vanlig" graffiti i början av 1990-talet och har därefter blivit ett världsnamn för sina satiriska verk med tonvikt på politik, etik och kultur. Bland hans mest kända verk finns en fredsduva med skottsäker väst på en husvägg i Betlehem, en rad motiv på muren mellan Israel och Västbanken samt två poliser som kysser varandra under överinseende av fotbollsspelaren George Best.

Banksys rätta identitet har aldrig avslöjats. Det finns en rad teorier om vem han är varav en av de mest etablerade är att hans riktiga namn är Robin Gunningham och att han är född 1973 i Bristol.


Istället tar nu Galleri Fredstan över

Närmare 100 verk av den hemlighetsfulle gatukonstnären Banksy ska visas på Galleri Fredstan i centrala Göteborg, skriver GP.

Det rör sig om utställningen ”Art of Banksy” som tidigare har varit aktuell att visas i Borås. Där bestämde den lokala arrangören att sätta stopp för planerna eftersom det inte gick att säkerställa att verken verkligen är Banksys.

Curator för utställningen, som öppnar den 11 maj, är Steve Lazarides.

Stefan Papangelis, producent för utställningen i Göteborg, säger till GP att Lazarides inblandning är en garanti för kvalitet. Lazarides själv säger att "utställningen är fantastisk"   

Det korrekta namnet på utställningen är; "Art of Banksy - Unauthorized - Private Collection" och har tidigare sällts ut i Miami och Berlin. Det framgår tydligt att denna utställningen inte har sanktionerats eller godkännts på något sätt av Banksy.

Klicka här för att läsa mer om utsällningen


(Från TT/Omni/Konstguiden)