Klimatkonst fascinerar

Örebro Konsthall ställer ut Bigert & Bergström 


Örebro har etablerat sig som en riktig konststad. Rik på historia och kultur har Örebro blivit en destination som konstälskare inte gärna missar under sommarmånaderna. Vartannat år fylls gator och torg av konst som skapats av världsberömda konstnärer, under parollen Örebro Open Art, vilket har blivit en stor succé. Nästa gång detta äger rum är 2019, men Örebro Konsthall är även det värd ett besök. En konsthall och mötesplats för samtidskonst mitt i centrala Örebro. Med Örebro Slott som granne, och med en utsikt över Svartån, är den ljusa och luftiga konsthallen en av Sveriges vackraste. Om du är i närheten av Örebro i sommar missa inte chansen att ta del av Bigert & Bergströms utställning Prognos som visas mellan 16 juni-2 september 2018. En utställning som belyser ett viktigt och aktuellt ämne – klimathotet, eller snarare hotet vi människor utgör för klimatet.

Foto: Bigert & Bergström


Bigert & Bergström är en konstnärsduo bestående av Mats Bigert och Lars Bergström. De träffades 1986 på Konstakademin i Stockholm och har under trettio års tid skapat en mängd olika konstprojekt tillsammans, storskaliga installationer, offentliga verk och filmer. Med en konceptuell udd och intelligent humor placeras deras verk oftast i skärningspunkten där människa, natur och teknologi möts. Bigert & Bergström undersöker genom sin konst vetenskapliga och sociala frågeställningar som diskuteras i samtiden.

Konstnärsduon är känd för att skapa konst som är menad att upplevas med mer än ett sinne. Det kan röra sig om skulpturer som skapar värme, vibration, ljus eller ljud. Det är verk som uppmanar till interaktion, konst som låter betraktaren vara en del av konstverket. Ett tema som följer med i utställningen ”prognos” och som kommer uppmana folket att kommunicera med konsten, men även fundera och reflektera över människans beteende och de konsekvenser som följer våra handlingar.

Det kommer att visas både film, skulptur och bild. Örebro konsthall kommer även få en ny utstyrsel i form av solpaneler och en vindmaskin. Under utställningen kommer även en ambulans köra runt i staden och uppmana folk att lyssna och reagera. Ett interaktivt verk där resultat kommer att färdigställas och framföras på konsthallen mot utställningens slut.

Örebro Konsthall


”Prognos” av Bigert & Bergströms pågår till 2a september


Solar Egg- en skulptur i form av vedeldad bastu. Ett konstprojekt som byggföretaget Riksbyggen beställde av konstnärsduon till Kiruna 2017. En skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse. Solar Egg har varit på turné till bland annat Paris och Artipelag som nu har beställt ett Solar Egg för att visas permanent på plats. Den kommer troligen monteras upp under våren 2019. Kravet var att den skulle gå att använda som bastu på riktigt och inte bara visas upp

Solar Egg placerad i Kirunas vackra fjällvärld. Foto: Bigert & Bergström

Bilden nedan visar installationen "Räddningsfilt för Kebnekajse". Duon kallar det för en "Geo-engineering performance" på Sveriges högsta bergstopp. På grund av klimatförändringarna så smälter glasiärerna över hela klotet och precis om Bigert & Bertsröms 500 m2 skuggväv som de lade ut på Kebnekajse så är detta en realitet för skidorter i Alperna redan nu där man på likanande sätt klär in bergstopparna för att försöka förhindra att glaciärerna smälter bort.

"Räddningsfilt för Kebnekajse" skapades av Bigert & Bergström 2015

Utställningen ”Prognos” av Bigert & Bergström visdes på Örebro Konsthall.  


Läs mer på Örebro Konsthalls hemsida för nya utställningar


Läs mer om Bigert & Bergström här