Konstnären Carolina Falkholt provocerar

- Nu har hennes konstverk målats över igen

Wanas Foundation 2017 Carolina Falkholt, porträtt. Photo Claudia Fried

Christina eget inlägg på Instagram spreds blixtsnabbt över hela världen

På julafton 2017 målade Christina Falkholt en gigantisk röd fallos på en husgavel på Broome Street, Lower East Side, New York City.

-Jag har aldrig hört så många skratt eller sett så många glada ansikten som när jag målade denna målning!

Skrev hon själv när hon lade ut sin mural på Instagram.


Hennes målning ”NO TIME 4 BALL$$” väckte omedelbart reaktioner på sociala medier samt på gatan där grannar och husägare inte blev glada över tilltaget. Enligt husets ägare, Samy Mahfar, som förfasades över målningen sa hade hon inte fått tillstånd till att få måla på huset (vilket har bestridits av de ansvarig för målningen) och husets förvaltarbolag, SMA Equities, har polisanmält tilltaget. Grannar förfasades över att få se en tre våningar hög grafiskt avbildad fallos utanför sina fönster. Husets ägare rekryterade målare så fort han kunde för att måla över konstverket. Men nyheten gick inte att stoppa utan spreds som en löpeld. Till och med den beryktade sajten Beitbart skrev om Carolinas graffiti och intervjuade de förskräckta grannarna som ansåg att det var skadligt för barnen i grannskapet att skåda något liknande. 


Christina Falkholts mural "NO TIME 4 BALL$$" i New York

"Fuck the world" på husgaveln i Stockholm

I Stockholm har bostadsföretaget AtriumLjungberg i flera år haft ett samarbete med ett konstnärskollektiv kring en husgavel på Kungsholmen i Stockholm. Som Konstguiden skrev i en tidigare artikel så har många husägare förstått att det kan löna sig att upplåta husväggar för uppseendeväckande graffitikonst.  Alla drömmer säkert om att få en ny Banksy på sin fastighet. Det skänker företaget och området en viss modern urbanism som går att kapitalisera på, samtidigt som det välkomnas att staden öppnar upp för spontan ung ocensurerad konst. Denna vägg har under många år fått lov att visa konst utan alltför stor uppmärksamhet. Något som ändrades omedelbart då Carolina bjöds in. Hon valde denna gång att uppföra en blå fallos. Lika fint utförd, lika stor och skulle det visa sig; lika uppseendeväckande. Det gick inte många timmar efter att målningen var slutförd innan konstverket ”Fuck the world” fotograferats av hundratals personer som alla delade med sig av sina bilder på alla tillgängliga sociala medier. Tidningarna var inte sena att haka på och snart hade grannar och bostadsbolaget förfasats, här i Stockholm, på samma sätt som skedde i USA.


AtriumLjungberg beslutade att konstverket skulle målas över. Men enligt god svensk mellanmjölks-lagom-tradition så skulle målningen få sitta kvar en vecka.  Falkholt uttalade sig till Aftonbladet att hon med verket vill bidra till att lyfta samtalet kring kropp, sexualitet och frihet.


Carolinas målning i högstadieskolan Alpha i Nynäshamn

Konstverket och själva tilltaget fick mycket uppmärksamhet men det kom mest att handla om huruvida det var censur eller ej att måla över ett konstverk. 

Det är inte första gången som Carolinas konst väcker anstöt och rabalder. 2014 skapade hennes konst rubriker när hennes väggmålning föreställande delar av en kvinnokropp med en vagina i mitten stoppades av Nyköpings kommun. Hon hade fått uppdraget att måla en vägg i en skola men då skolledningen förstod det avbildats en vagina i målningen så valde de helt sonika att spika upp en trävägg framför hela målningen. (Målningen har sedermera tagits fram igen)


Frågan är väl om det inte är lite sorgligt att motivet väcker anstöt när vi nu skriver 2018. Tyvärr så har inte Carolinas avsikter debatterats särskilt mycket utan det har mest kommit att handa om huruvida det är eller inte är fel, fult och omoraliskt att avbilda kön. Carolinas konst prydde omslaget till Konstvärlden januari 2013 då en stor artikel publicerades om henne och hennes konstnärskap. Men nuförtiden så kommer tyvärr hennes yrkesskicklighet och konstnärliga dimensioner bort i larmet kring moralisk upprördhet. Att en målad penis i dagens internetvärld kan få folk att förfasas är intressant. Särskilt med tanke på vad alla, oavsett ålder, har inom räckhåll i sin smartphone. 


Carolina Falkholt Train of Thoughts, Wanås Konst , Photo Mattias Givel

Prov på annan dimension av hennes konst är bland annat konstverket ”Train of Thoughts”. Carolina fick lov att måla en hel tågvagn, som täckts av ett sirligt mönster i svart på vitt. Hennes stil känns lätt igen och konstverket är själva installationen då tågvagnen placerats mitt ute i skogen vid Wanås Slottspark. Märkligt och mystiskt står det plötsligt där och väcker tankar.