FOTO PÅ ABECITA I VÅR

Mode, streetfoto och svindlande foton på norrsken

Porträtt & Landskap. Utställning på ABECITA fram till 19/5

På Abecita Konstmuseum har en ny utställningsperiod nyss presenterats och redan märker museet ett stort intresse. De tre utställarna ger en intressant mix – Mats Alfredsson visar streetfoto från världens storstäder, Annica Eklund ger en utställning med modefoton som ger olika sinnesstämningar i olika rum och Göran Strand visar foton på himlakroppar, norrsken och andra himlafenomen.


En ny utställningsperiod har precis börjat på Abecita Konstmuseum och museichefen Michaéla Faily berättar att dessa verk hänger t o m 19/5 2019. ”Vi byter ju temporära utställningar var 4:e månad, ungefär, men även i museets fasta fotoutställningar hängs det om kontinuerligt. Vi har en fantastisk samling av popkonst som är grunden till varför museet öppnade, men under åren har museet också samlat mycket fotokonst och vi har plockat fram många verk som man inte får missa!”

Utställningen ”Porträtt och landskap” är en sammanställning av museets egna verk men det är de temporära utställarna som tar den största delen av det 2400 kvm stora museet.

Mats Alfredsson, grundare och VD till Mecka reklambyrå och mycket känd streetfotograf, gästar museet med en utställning som erbjuder gatans människor, sedda genom en kameralins i städer över hela jordklotet.

Mats passion är att dokumentera mänskliga beteenden. Alltid spontant, utan att fråga i förväg. Bilderna speglar snabba skeenden i den offentliga miljön och hans mission är att dokumentera världen och människan precis som den ser ut idag - osminkat och realistiskt. Bilderna i Mats utställning är hämtade från städer som Melbourne, Kap Verde, Chicago, Dublin, Göteborg, Barcelona, Paris och Rom. Mats har under de senaste åtta åren haft en rad utställningar, runt om i Sverige, men även internationellt i städer som Paris, Miami, London och Chicago.

Han ingår också i ett internationellt fotokollektiv, The Street Collective, med fotografer från Tyskland, England, Israel, Frankrike, Indien, Vietnam, Marocko och USA. För två år sedan gav Mats ut sin första bok, Chicago Streetwalk, med bilder enbart från en stad som är djupt förankrad i hans hjärta.


Mats Alfredsson. STREET SOUL. Utställningen pågår fram till 19/5


Övriga utställare är modefotografen Annica Eklund med ”Untold stories” och astrofotografen Göran Strand med sin utställning ”Ljusår”. ”Utställningarna erbjuder alla något att titta på” säger museichefen Michaéla Faily. ”Vi har Görans hisnande vackra fotografier av Vintergatan, norrsken och himlakroppar och Annicas underbara och lekfulla utställning med modeporträtt. Vi har dessutom vår egen utställning med svenskt foto med kända namn som Lars Lerin, Lars Tunbjörk, Brutus Östling, Karolina Henke, Jan Töve, Hasse Persson – vi märker ett stort intresse under denna utställningsperiod och är väldigt glada att kunna erbjuda så hög kvalitet och så mycket inspiration!”

Michaéla Faily, Museichef på ABECITA

Göran Strand. Aurora. Utställningen pågår fram till 19/5

De aktuella utställningarna pågår fram till 19e maj. Abecita Konstmuseum ligger i Borås, läs mer på www.abecitakonst.se.