Irving Penn

Moderna Museet mottar donation från The Irving Penn Foundation


Moderna Museet har mottagit en donation från The Irving Penn Foundation bestående av åtta fotografier av Irving Penn. Moderna Museet har sedan tidigare en av världens största samlingar av Irving Penns fotografier varav en betydande stor del donerades till museet av fotografen själv.


Irving Penn (1917–2009) hade en lång och framgångsrik karriär och många har inspirerats av hans bilder och arbetssätt. Från mitten av 1940-talet var Penn knuten till modetidningen Vogue och fram till slutet av1970-talet följde han varje år haute couture-visningarna i Paris. Tidigt utvecklade Irving Penn ett minimalistiskt uttryck som handlade om form och yta – en stil som han förfinade och aldrig övergav.


Under 1995 donerade han en kollektion av 100 fotografier till Moderna Museets samling, till minne av sin svenskfödda hustru Lisa Fonssagrives-Penn (1911-1992). I samband med hundraårsjubileet av Irving Penns födelse 2017 beslutade The Irving Penn Foundation att donera ytterligare åtta fotografier från de första åren på 2000-talet till Moderna Museet. Här återkommer många av de motiv han arbetat med tidigare men nu i nya skepnader, ny teknik och med andra modeller.


- Tack vare denna fantastiska donation har Moderna Museet nu även verk tillkomna efter 1995 av en av de riktigt stora fotograferna i vår tid. Det är ett privilegium att få visa och arbeta med denna samling som innehåller exempel på hela Irving Penns karriär. Från de stilrena modefotografierna och de legendariska porträtten, till hans vackra stilleben i både färg och svartvitt, säger Anna Tellgren, intendent med ansvar för fotografi på Moderna Museet.


- Irving Penn Foundation's avsikt med denna donation är att den ska fördjupa Moderna Museets samling av Irving Penns fotografier, och vi är övertygade om att den kommer att vara ett värdefullt komplement i museets framtida samlings-och utställningsprogram, säger Tom Penn, verkställande direktör för Irving Penn Foundation.


Den 5 april öppnar en sal som visar ett urval av Moderna Museets samling av Irving Penn-fotografier. Urvalet är gjort av Anna Tellgren som klockar 18 presenterar donationen och fotografen, i närvaro av Tom Penn.

Chastity Belt. Irving Penn 2002. © The Irving Penn Foundation.
Chicken Foot, Irving Penn 2007. © The Irving Penn Foundation.
Chocolate Mouth. Irving Penn, New York, 2000, © Condé Nast.
Iceland Poppy, New York, 2006, © The Irving Penn Foundation.
Irving Penn1000 year old eggs 2003
Irving Penn1000 year old eggs 2003
1000 year old egges. © The Irving Penn Foundation.
irving-penn_peeled-apple_2001_modernamuseet.press_
irving-penn_peeled-apple_2001_modernamuseet.press_
Peeled Apple, 2001. The Irving Penn Foundation.