Jeff Koons är nu "bara" nr 2

Jeff Koons i ett av sina uppmärksammade samarbeten.

Den nu 63-årige före detta börsmäklaren från Wall Street var tidigare världens nu levande dyraste konstnär men har nu alltså blivit nerpetad till plats två av David Hockney.


Jeff Koons studerade bland annat på Art Institute of Chicago innan han flyttade till New York för att försöka slå igenom som konstnär. Under dessa år försörjde han sig som just börsmäklare.

Koons kom sedan att slå igenom under 1980-talet och förvaltar arvet kring det vi kallar pop-konst men de flesta har kallat det han gör för kitsch eller möjligen en hommage åt kitsch. Hans själv säger att han aldrig sett på sin konst på detta vis.


Hans produktion är större än de flesta kanske tror då hans mest uppseendeväckande konstverk kom att överskugga hans gärning. Porslinsfigurer föreställande artisten Micheal Jacksson och hans äktenskap med den italienska porraktrisen Cicciolina (Ilona Staller) mellan åren 1991-1992 känns mer som ett enda långt performance. Konstverken från denna tid känns endast tillkomna för att provocera och faller inte in i den linje som annars drogs upp från hans serie av Readymades, likt de dammsugare och basketbollar han ställt ut i början till hans berömda ballongdjur. Där finns kommentar till konsumtion men den röda tråden är väl annars lekfullhet.   

Hans skulpturer föreställande olika metallicglänsande ballongdjur i megaformat har väl blivit hans varumärke. 


-Anledningen till att jag gillar att involvera luft är att det är en symbol för oss. Vi är andningsmaskiner, vi är uppblåsbara, vi inhalerar luft, säger Koons själv


-När jag skapade Baloon Dog, ville jag reflektera glädjen och festligheten vid firandet av en födelsedag.

 

Kanske är det inte mer än så?

Det är inte lätt att veta när det kommer till vad konstnären vill med sin konst. Jeff Koons är en jovialisk, tillgänglig och pratsam konstnär som förstår värdet av reklam men man blir aldrig riktigt klok på det han säger i kontrast till det han skapar. Numera har han en hel stab anställda som skapar konstverken åt honom.


2013 klubbades hans nästan fyra meter stora skulptur Balloon Dog (orange) för 58,4 miljoner dollar vid en auktion hos Christie’s New York. Det är en skulptur i en serir av 5 som visats över hela världen på alla möjliga platser. De i serien ”Celebration” från 1994 har färgerna röd, magenta, blå och gul. Skulpturerna är skapade av rostfritt stål och kan därför stå utomhus som monument över kapitalistisk konsumtion. Eller bara glädje. 

Balloon Dog (orange)

Michael Jacksson avbildad som vit, tillsammans med sin apa Bubbles

Koons har ställt flera Readymades i olika sammanhang

Jeff Koons tillsammans med en stor version av "Ballerina"

"Puppy" en gigantisk skulptur skapad av blommor, här utaför Guggenheim, Bilbao