Vårsalongen på Liljevalchs drar igång vårsäsongens utställningar med besked.


Den 25e januari slog Liljevalchs upp portarna till årets upplaga av den populära vårsalongen som hölls första gången 1921. Poängen är att alla kan ansöka om att få ställa ut, alla konstverk är till salu och konstnärerna själva sätter priset. Varje år förefaller det vara fler personer som söker in till Liljevalchs för att få ställa ut sin kreation i detta forum.


Varje år tillsätts en ny jury under ledning av museets chef Mårten Castenfors och i år var det konstnärerna Helene Billgren, Susanne Vollmer och Lasse Åberg som utgjorde juryn 2019. En snabb, samstämmig men också spretig och egensinnig, enligt juryns ordförande Mårten Castenfors.

Uppgiften denna jury har ter sig näst intill omöjlig. Hela 3528 ansökningar inkom till årets vårsalong. Förra året inkom 2423 ansökningar så visst ökar intresset. Ur denna kolossala mängd ska juryn välja ut ett presentabelt antal. I år blev det 136 deltagare som ställer 254 konstverk.


Susanne Vollmer, Helene Billgren  och Lasse Åberg inspekterar insända bidragen. Foto: Mattias Lindbäck


Intresset är inte bara stort från utställande konstnärer in spe utan även besökarna strömmar till och många kommer på detta sätt i kontakt med en konstutställning för första gången. Vårsalongen är ett roligt, avslappnat men ändå både viktigt och bra inslag i Sveriges konstvärld.

I år är kvalitéten något högre och jämnare än tidigare även om här fortfarande finns en del roliga och oväntade inslag. Priserna ter sig höga i förhållande till konstnärens etablering så om det går att göra fynd nu förtiden låter sig vara osagt. En som verkligen anammade prisbilden som en del i sitt konstverk är konstnären ”Bullevuttan” som begär en miljon för sin tavla ”Röd Sand” föreställande en rundlagd Zorn i välbekant pose a la badande dalkulla. Vem som döljer sig bakom signaturen vet vi inte.


Ett besök på Vårsalongen rekommenderas varmt.

Pågår till och med 24e mars

Läs mer


Röd Sand av Bullevuttan. Akryl på duk.

Som en är av Linnea Johannesson. Blyerts

Full Sleeve av Oscar Gard Montán. Koboltmåleri på drejat glaserat porslin.

"Nattgrillen" är en underbar minatyr av 18årige Axel Österholm.

Konstverket 17 000 av skaparkollektivet Forma är imponerande. Titeln kommer av att konstverket består av 17 000 stycken unika små konstverk monterade i träramar. De visualiserar det antal människor som skulle utvisas till Afghanistan. Över 1500 personer har bidragit till konstverket.   


Läs mer om Vårsalongen

Turquoise Glaciers, Peter Layton