Lovisa Ringborg med förkärlek till det otäcka

The Other Hand,  Lovisa Ringborg, 2020. 

Lovisa Ringborg har gjort sig ett namn med sina surrealistiska skulpturer och fotografier, iscensatta och digitalt manipulerade. Nu i sommar visas en separatutställning på Varbergs Konsthall som inte ska missas.

 

”Några av hennes senaste bilder lär jag aldrig glömma.” skrev DNs konstrecent Birgitta Rubin och utsåg Lovisas utställning på Cecilia Hillström Galleri till vårens favorit tidigare i år.

Det är lite märkligt att Lovisa Ringborg inte är mer känd i Sverige än hon är. Hon har haft en uppsjö utställningar världen över och hade redan 2009 en soloutställning i New York. Är hon konstnär, fotograf eller konstfotograf? Konsten förefaller hon ha burit med sig hela livet.


- Jag har tecknat och målat sedan jag var liten. Jag tror att jag alltid haft en lust att på något sätt materialisera känslor och tankar. Berättade hon i en intervju för Konstvärlden för ett par år


- Det var förmodligen även ett sätt för mig att få ett rum där jag kunde vara ifred och skapa någon slags reda i det kaos som lätt uppstår i en sexbarnsfamilj.

Att Lovisa tagit intryck av barockens och renässansen svulstiga och mystiska konst syntes tydligt i hennes tidigare verk. Nu känns det som om hon gått vidare, men många av hennes kännetecken finns kvar.  I årets utställning kan man se referenser till Mirror Stage från 2012 där lakanen böljar ner på ett våglikt sätt vilket vi även kan se i Ghotsmaker och Lucid Cave som ställs ut i sommar på Varbergs Konsthall.

Lovisa har en masterexamen i fotografi vid Högskolan för fotografi i Göteborg och hon bemästrar sitt element på mästerligt sätt då hon målar med kameran.


– Men fråga mig ingenting om teknik har hon skämtsamt utryckt sig tidigare angående sin teknik som fotograf.

Att skrämmande motiv från hennes pappas konstböcker under uppväxten satt spår har man kunnat se genom alla år, inte minst i konstverket The Other Hand från årets utställning. Gråzonen mellan fiction och verklighet suddas ut men motiven fascinerar på ett otäckt vis.

Lovisa Ringberg omgiven av sitt konstverk Sovarna (2020) 

 

Hur började allt för dig och varför blev det fotografi och konst? 


- Jag har nog alltid på ett eller annat sätt hållit på även om jag inte kallat det konst. Det har sedan tidig ålder varit ett sätt att skapa ett eget rum, göra verklighet av det inuti huvudet. Som liten var det kanske rymd-huvudfotingar och hästar som nu har vidareutvecklats och tagit andra former. Tänker att det är en kombination av att vilja ge uttryck för det inombords samtidigt som det är händernas behov av att vara igång med något. Jag började med att rita och måla och till viss del skulptera. På Gerlesborgsskolan i Bohuslän som var min första konstskola började jag sedan fotografera förebilderna till mina målningar, sen gled det över helt i fotografi ett tag. Jag kände att mina motiv behövde en slags verklighetsförankring som de fick genom fotografiet. På senare tid har skulpterandet smugit sig tillbaka igen och fått ta plats i både utställningsrummet och i vissa bilder, som till exempel The Other Hand där den lösgjorda handen skurits ut i lindträ.

 

 

Hur skulle du själv beskriva ditt konstnärskap?


- Intuitivt och associativt. Jag går på mina impulser och min lust, den intellektualiserande biten får gro organiskt i takt med arbetet om ens alls. Om jag utarbetar en idé alltför utförligt innan arbetsprocessen ens börjat så har jag oftast hunnit tröttna på den innan jag satt igång. Det blir för förutsägbart för min egen skull då. Ett verk brukar leda till ett annat på ett naturligt sätt, vissa motiv verkar upprepa sig genom åren och komma tillbaka i olika former. Det är som att allt börjar ur ett kaos, och de trådar som till en början verkar helt lösryckta när något precis är nytt i arbetet över tid blir till en självklar del i en större väv.

 

Vilka är dina inspirationskällor?  

 

- Jag har haft mängder genom åren, alltifrån konstnärer från renässansen till samtida. De har dock mer lagt sig ganska passivt i mitt medvetande numera, som ett kartotek av underliggande referenser som jag inte behöver vara särskilt medveten om när jag arbetar. Numera är det nog mer materialen i sig som inspirerar mig. I skulpturen Dog till exempel så vet jag att det började med att jag ville jobba med jord som material. I många av fotografierna använder jag mig av draperade tyger. Där kan jag ju själv såklart tydligt se referensen till bland annat renässansmåleriet men det är inget jag funderar kring eller studerar när jag arbetar.

 

 

Många undrar vad som inspirerar dig i din egen konst. Kan du berätta något kring ett par bilder? 


- I det senaste har skogen blivit allt viktigare, jag kan fastna ganska länge och bara titta på en rotvälta och försöka förstå hur den är uppbyggd. I den svartvita bilden Forest blev jag förtrollad av platsen och började fotografera den, sen tog det flera år innan jag färdigställde bilden. I bilderna med lakanen som i The Washing och Ghost så började det med att jag började färga in ett antal lakan i olika rosa-tonade naturfärger utan att veta vad jag skulle ha dem till. Jag tyckte om hur händerna såg ut i vattnet när jag färgade in dem och hur organiska och "köttiga" tygerna såg ut. Det ledde till att jag ställde upp vattenbad i ateljén och började arrangera tygerna på olika sätt. Ghost har fått en väldigt ikonografisk form med sin ram och format, den skapar lite av en känsla av kyrkorum när jag hänger den i en utställning, den blir till ett slags odefinierbart helgon.

 

 

Vad kan du berätta i egna ord om Lucid Cave, som utställningen heter som du ställer ut på Varberg Konsthall?

 

- I den här utställningen visar jag arbeten från de senaste tre åren, 2017-2020, vilket innefattar video, ett flertal skulpturer och fotografi. En del av verken har tidigare visats på bland annat Norrköpings Konstmuseum och Cecilia Hillström Gallery i Stockholm men eftersom rummen är så stora och luftiga så har vi fått plats med ganska många verk. Video-installationen Lucid Cave har till exempel fått ett eget mörklagt rum tillsammans med skulpturen Dog. Lucid Cave är förövrigt titeln på det fotografi som fick bli utställningens förgrundsbild på affischen. Drömmen ligger som en stark underström och inspiration i allt jag gör. Intresset för det undermedvetna och alternerade medvetandetillstånd där det vi känner som verklighet kastats om. Att jag började arbeta med till exempel svartvitt tog sin början i något jag läst, att i de djupaste medvetandetillstånden upplever man allt i svartvitt. Jag tyckte det lät dumt då jag vet att jag upplever färg tills jag vid ett tillfälle faktiskt hade just en sådan upplevelse. Inte att drömmen var just svartvit men att upplevelse av färg inte existerade, svårt att beskriva, men det inspirerade mig...

 

Vad kommer härnäst för dig, ditt skapande och kommande utställningar? 


- Sommar hoppas jag. De senaste två åren har varit väldigt hektiska med många utställningar samt att jag gjorde min bok Phantom Limbs som var väldigt energikrävande. Nu är jag rätt trött och behöver samla mig lite. Planen är att åka till Värmland i sommar, vila och vara med min familj. Jag har påbörjat några mindre skulpturer som jag kan arbeta med under lovet vilket blir lagom. I höst blev en del utställningar inställda på grund av Corona sedan är det inget inplanerat förrän 2021 så vi får se, vilket också känns skönt nu. Jag kommer arbeta på som vanligt i ateljén, ser fram emot det.

 

Det är väl värt att ta sig till Varberg i sommar för att se utställningen med Lovisa Ringborg innan alla förstår hur stor hon är och då kommer vi inte få se henne i Sverige igen på många år.

 


LOVISA RINGBORG

Lucid Cave 

Varbergbs Konsthall

Utställningen pågår tom 23 augusti 2020.

Läs mer utställningen här


Lär mer om Lovisa Ringborg på hennes hemsida: 

https://www.lovisaringborg.se/


The Washing-I, Lovisa Ringborg 2020
The Washing-I, Lovisa Ringborg 2020
The Washing-II, Lovisa Ringborg 2020
The Washing-II, Lovisa Ringborg 2020
The Washing-III, Lovisa Ringborg 2020
The Washing-III, Lovisa Ringborg 2020
Sovarna, Lovisa Ringborg 2020
Sovarna, Lovisa Ringborg 2020
Sleepwalker, Lovisa Ringborg 2020
Sleepwalker, Lovisa Ringborg 2020
The Other Hand, Lovisa Ringborg 2020
The Other Hand, Lovisa Ringborg 2020
Trespasser, Lovisa Ringborg 2020
Trespasser, Lovisa Ringborg 2020
Mirage, Lovisa Ringborg
Mirage, Lovisa Ringborg
Portal, Lovisa Ringborg 2020
Portal, Lovisa Ringborg 2020
Forest, Lovisa Ringborg 2020
Forest, Lovisa Ringborg 2020
Dog 1, Lovisa Ringborg 2020
Dog 1, Lovisa Ringborg 2020
Asylum, Lovisa Ringborg
Asylum, Lovisa Ringborg
Ghostmaker, Lovisa Ringborg 2020
Ghostmaker, Lovisa Ringborg 2020
Lucid Cave, Lovisa Ringborg 2020
Lucid Cave, Lovisa Ringborg 2020
Apocalyps, Lovisa Ringborg 2020
Apocalyps, Lovisa Ringborg 2020
Visitor, Lovisa Ringborg 2020
Visitor, Lovisa Ringborg 2020
Trespasser +Dog, Lovisa Ringborg 2020. (Cecilia Hillström Gallery)
Trespasser +Dog, Lovisa Ringborg 2020. (Cecilia Hillström Gallery)
Sleepwalker + Trespasser +Dog, , Lovisa Ringborg 2020 (Cecilia Hillstr
Sleepwalker + Trespasser +Dog, , Lovisa Ringborg 2020 (Cecilia Hillstr
Skuggrummet, Lovisa Ringborg 2020 (Cecilia Hillström Gallery)
Skuggrummet, Lovisa Ringborg 2020 (Cecilia Hillström Gallery)
Ghostmaker +LucidCave, Lovisa Ringborg 2020 (Cecilia Hillström Gallery
Ghostmaker +LucidCave, Lovisa Ringborg 2020 (Cecilia Hillström Gallery
Visitor + The Other Hand, Lovisa Ringborg 2020 (Cecilia Hillström Gall
Visitor + The Other Hand, Lovisa Ringborg 2020 (Cecilia Hillström Gall