Min största konstupplevelse - Mårten Castenfors

Mårtens Castenfors chef för Lilljevalchs och ansvarig för offentlig konst för Stockholm Stad

Min största konsthändelse…

Det var nog när jag var 16 år och stod framför Dick Bengtssons målning ”Barnen” och tänkte att den vill jag ha. Tyvärr var jag trotsig och eftersom en när och kär – min mamma sa – ok, så jag köpte inte just den målningen på avbetalning utan jag valde en annan, av en annan konstnär. En liten tröst i bedrövelsen är att jag vet vem som äger Barnen-målningen nu – och det är en trevlig person, så jag kan nästan känna att den är min, fast den inte är min….

Ps. den målningen jag köpte står nu i garderoben och samlar damm.

/Mårten CastenforsBarnen" av Dick Bengtsson 1975 olja på pannå 98 x 76,5 cm

Lite om Dick Bengtsson


Dick Bengtsson är en självlärd svensk konstnär som kanske hade sin mest lysande tid under 60-talet. Han var en egensinnig person och konstnär. Han ville mycket med sin konst men ville samtidigt inte inordna sig i den gängse rollen som konstnär, utan arbetade vidare på posten och målade de flesta konstverken hemma på köksgolvet. Hans målningar är kommentarer till sin samtid, obekväma, utmanande och kanske nödvändiga små ögonblick som frusits till som tidsdokument. Lustigt nog så behandlade han sina målningar så att de fick en antik patina och finish. Inget är vad det först verkar med Dick Bengtsson

Själv uttryckte ha det i en intervju från 1983:

”Mina bilder handlar mycket om verklighetsförfalskning, om idyllen som inte är vad den ser ut att vara.”

Han fick många kommentarer, ofta upprörda sådana, om att han avbildade nazister och målade svastikor i sina målningar.

Dick Bengtsson var inte nazist utan gillade uppenbarligen att skaka om betraktaren som ju blir väldigt obekväm och frågande inför varför det finns ett hakkors infällt i målningen.


”Hus med hakkors och spade” 1968. Oljemålning inklusive spade såldes på Bukowskis för 610 000kr