Nya Nationalmusem


Efter fem år av renovering så öppnade äntligen Nationalmuseum i Stockholm igen och det är mer korrekt att kalla det för Nya Nationalmuseum då förvandlingen är häpnadsväckande. Hela fasaden och interriören har fått sig en ansiktslyftning men det är mer som har skett än man kan tro. Hela museet har gåtts igenom från topp till tå och har nu anpassats till modern tid med nya hissar, signerade Gert Wingård, och toppmodern ventilation. Beslutet att frilägga alla fönster för att släppa in utsikt och ljus gör att man upplver det som ett nytt museum. Färgsättningen på rummen är fantastisk. Inte bara att alla rum har en egen vacker färg utan för att att det skapar en vederkvickande konstupplevelse att vandra från rum till rum.


Nationalmuseum har en verkligt fin samling som visas upp på ett nytt och roligt sätt. Genom att placera konstverken tematiskt tillsammans med exempelvis möbler från samma period är kul och ger upphov till samtal.

Renoverignen av ljusgårdarna med skulpturutställning är verkligen fin. Här skulle man vilja sitta och njuta av en kopp kaffe men det får man inte. Matsalen har utsikt ut mot strömmen och hög svansföring vad det gäller köket men kafeét är inte lyckat med sin utforming och disposition. Här kan inte många samsas samtidigt och flera gånger har vi mötts av skyltar som säger att det är fullt. Klart underdimensionerat. Som vanligt saknas också bänkar att sitta på i rummen för att njuta av konsten. Något som ofta glöms bort.


Nationalmusem är nu något vi alla svenskar kan vara riktigt stolta över och köerna har mycket riktigt ringlat långa runt huset.


Alla borde passa på att besöka Nationalmuseeum nu medans det är gratis entré och ta gärna med barnen så de får upplveva konst i denna miljö

Renovering av Carl Larssons stora målningar i trapphuset

Dukarna har förvarats ihoprullade på stora trärullar under tiden som renoveringen av museet har pågtått

Entrén med sina vackra trappor är magnifk

Carl Larssons målningar har aldrig tett sig bättre

Ljusgården med alla vackra skulpturer

Översta våningsplanet har ljusinsläpp via takfönster och fösnter ut mot strömmen

Målningar placeras tillsammans med skulturer, konsthantverkt och möbler från samma epok eller tema

Alla rum har sin egen vackra färg, vilket för tankarna till Glyptoteket i Köpenhamn