Konstguiden

Norske konstnären Pushwagner död

Terje "Pushwagner" Brofors på utställning framför en version av sitt konstverk "Hariton" 2014

NRK rapporterade att Terje Brofos, mer känd under sitt konstnärsnamn Hariton Pushwagner, är död. Brofors, som led av lungcancer, avled natten till tisdagen efter en kort tids sjukhusvistelse, uppger familjens advokat.

Pushwagner anses som en av Norges viktigaste samtidskonstnärer och han har även nått internationellt erkännande.

Han föddes i Oslo 1940 och studerade vid Statens konst- och hantverksskola och Statens Konstakademi under 1950- och 60-talen.

Hans konstnärskap präglades av samhällskritik, flower power, psykedelia och popkonst. Typiskt för Brofos var målningar i stora format med kraftiga färger och en egen stil.

Kings Cross. 2009. Digital Graphic Artwork

– Pushwagner anses som den främsta representanten för popkonst i Norge, och skildrar människornas ensamhet i storstadens trängsel, säger NRK:s konstkritiker Mona Pahle Bjerke i en kommentar om dödsfallet.

Han var ju själv ett levande mirakel, säger Christian Hermann Mollestad om sin vän och samarbetspartner. Han levde ett hårt liv som firad konstnär, uteliggare och frekvent gäst på olika sjukhus.

-Han var en unik karaktär i Norsk konsthistoria, säger NRKs konstjournalist, Agnes Moxnes, om Terje Brofors.

-Det är nästan otroligt att han faktiskt blev 77år gammal när man känner till hans livshistoria. På slutet uppnådde han dessutom enastående framgång


Gigaton. 1988. Bläck och akryl

Rosa Cabriolet. 2009. D.G.A

Hans motiv var ofta scener från det moderna, kapitalistiska arbetslivet och stadsmiljöer med skyskrapor, skildrat med en kritisk blick.

Terje "Pushwagner" Brofos blev 77 år.