(ANTIKMÄSSAN) I februari presenteras ett unikt tillfälle att se Salvador Dalís jätteskulpturer i Stockholm. Från den 5 februari kommer de tre största ”monumentala” skulpturerna – en av dem fem meter hög och tre ton tung – placeras mitt i Stockholm city och under Antikmässan kommer även flera större och mindre skulpturer att visas upp och vara till salu.


Under februari kommer den hittills största utställningen i Europa av den spanske surrealistiske konstnären Salvador Dalí att visas upp i Stockholm samtidigt som Antikmässan pågår. Omkring ett fyrtiotal bronsskulpturer kommer att finnas till salu på Antikmässan och de tre största skulpturerna (Persistence of Memory, The Nobility of Time och Woman Aflame) går att beskåda redan från den 5 februari på tre verkligt centrala platser i city: Kungsträdgården, Norrmalmstorg och Brunkebergstorg.


– Jag känner mig stolt över att vi på detta sätt kan visa upp den största Dalí-utställningen i Europa hittills, säger Göran Ekberg som är projektchef för Antikmässan.

Ett framgångsrikt samarbete mellan Stockholmsmässan, Stockholms stad och Mollbrinks Konst har möjliggjort att Dalí-skulpturerna kommer till Stockholm och Antikmässan.

– Det här är ett unikt tillfälle som vi var tvungna att ta vara på, och det kommer att bli mäktigt med dessa jätteskulpturer av en av världshistoriens största konstnärer på plats mitt i stan, säger Roger Ticoalu, evenemangschef Stockholms stad.

Den som först kom på idén till utställningen, och som även förmedlat kontakten med den schweiziska ägaren till skulpturerna, är Johan Hauffman som är utställningsansvarig på Mollbrinks Konst i Uppsala.

– Att få hit en enda av dessa monumentala skulpturer är svårt, och att få hit tre stycken samtidigt är näst intill omöjligt. De visas vanligtvis bara en och en i olika världsmetropoler, berättar Johan Hauffman som är specialist på Salvador Dalí.

Vad är det du tycker är så speciellt med Dalís skulpturer?

– Jag har alltid tyckt om den surrealistiska konsten och det som är särskilt fascinerande med dessa skulpturer är alla mer eller mindre dolda budskap och symboler. Jag tycker att de är fantastiska!


De tre monumentala skulpturerna placerade i Stockholm city är:

Persistence of Memory, Brunkebergstorg. Höjd: 5,0 meter. Vikt: 3 000 kg.

The Nobility of Time, Kungsträdgården. Höjd: 4,9 meter. Vikt: 1 350 kg.

Woman Aflame, Norrmalmstorg. 3,6 meter. Vikt: 500 kg.


Salvador Dalí (1904-1989)

Salvador Dalí var en katalansk (spansk) surrealistisk konstnär mest känd för sina bisarra, absurda och drömska målningar. Han avbildade ofta fasta föremål som om de har mjuknat eller smält.

Dalí är en av 1900-talets mest populära konstnärer och en av våra mest uppmärksammade surrealister. Utöver måleri omfattade Dalís praktik även teaterdekor, film, skulptur, fotografi, smyckesdesign och text


ANTIKMÄSSAN pågår mellan 14-17 feb