Sveriges bästa konsthall - ligger den i Norrköping?

På andra sidan en byggarbetsplats intill Bråviken, den å som flyter genom Norrköping, ”hänger” en stor rostfärgad port mitt på väggen. Ovanför bildar rosa bokstäver orden STÅHL COLLECTION. Men man kan inte se någon väg som leder fram till ingången. Svårt att tro vid denna åsyn att det bakom denna port döljer sig Sveriges kanske bästa samling av modern konst

Mikael Ståhl har gjort sig ett namn in om fastighetsvärlden och är en välkänd profil i hemstaden Norrköping. Hans far, Henry Ståhl, byggde stora delar av det moderna Norrköping och Mikael har gått i hans fotspår vilket genererat en förmögenhet med vilken han har kunnat bygga upp en enastående samling av modern konst. Den utgörs av konst från 50-talet och framåt. Det hela började med ett inköp av konstverket ”Pingvin 7” av PG Thelander 1982. Det var den välkände galleristen Sten Eriksson som fick honom intresserad på allvar.

Mikael fick verkligen blodad tand efter det första köpet, han fortsatte samla konst under de cirka 40 år som passerat och samlingen omfattar nu drygt 500 verk.

2012 fick han en förfrågan av Norrköpings konstmuseum att visa upp delar av sin samling och det gav mersmak. Tanken på att skapa en egen konsthall tog form på allvar.  


- Jag har köpt den konst jag själv fallit för. Det har endast varit för min egen skull. Men att få se reaktionerna på samlingen 2012 var något speciellt. Det väckte glädje hos andra. Folk kom fram till mig på gatan för att utrycka sin uppskattning, berättar Mikael när vi är på besök i den nyöppnade konsthallen.

Sten hade redan flera år tidigare nämnt att det gamla industriområdet intill Bråviken skulle vara ett bra område att visa konst i.  


- När sedan vårt fastighetsbolag blev inblandand i upprustningen av området kring Yllefabriken, såg jag att här fanns den perfekta platsen.

Hela kvarteret skulle stöpas om till bostäder och kontor då Mikel fann den lokal som idag inhyser Ståhl Collections samling.

- Detta var ett slitet garage men jag såg hur det kunde bli. Jag ville ha den råa opolerade industrikänslan, där allt inte är perfekt. Det bidrar till dynamiken.


Att kunna visa alla 500 konstverk han har i sin samling samtidigt är såklart en omöjlig uppgift. Men i denna stora industrilokal på 1900 kvm visas nu 173 konstverk. Tanken är att byta ut konstverken ett par gånger per år så att det ständigt visas nya verk ur samlingen.

Konsthallen är ett ovanligt inslag i Sverige. Den ligger till att börja med i Norrköping och inte i Stockholm och en samling av detta slag, denna storlek och kvalité är högst ovanlig. Samlingen är helt enkelt enastående. Det ska till ett stort framsynt museum för att kunna matcha detta. Men upplevelsen av att se dessa berömda, fantastiska verk i denna miljö, skulle inte många museer eller konsthallar kunna uppbåda. Oavsett plats i världen.

Denna typ av konst ska visas precis i sådan här miljö och inte på ett tillrättalagt sätt som etablerade museer i vackra gamla hus kan ge.

- Det behöver inte vara så svårt med konst. Jag är själv outbildad och köper det jag visuellt tycker om. 


Som affärsman, har du tänkt handla med konst?

- Nej, sen 1982 har jag bara sålt fyra konstverk. Jag har ingen intention att tjäna pengar på konsten.

- Den stora skillnaden är att efter vi sålde vårt fastighetsbolag till norska Heimstaden, så fick jag möjligheten att på allvar kunna köpa stora verk som passar i denna lokal.


Redan som liten tog hans far Henry Ståhl honom och familjen runt på olika museer runt om i världen för att se alla klassikerna. Så visst har han fått konst och kultur med sig hemifrån, men själv har han bara köpt konst som skapats från 50-talet och framåt.

Han återkommer ofta till att han haft en bra mentor i Sten Eriksson och andra gallerister, men att han själv har bra väderkorn är uppenbart. Samlingen innehåller allt från Dan Wolgers till Ai Weiwei. Triptyker, skulpturer och andra stora verk imponerar både till storlek, kvalité och upplevelse.

- Jag vill skapa reaktioner, men jag är inte ute efter att provocera, säger Mikael när vi går runt bland konstverken.


Samlingen består till stor del av måleri och skulptur vilka omfattar cirka 150 verk av ett nittiotal konstnärer från 1958 fram till idag. Här samsas svenska stjärnor som Lena Cronqvist, Cajsa von Zeipel, Nathalie Djurberg, Dan Wolgers med internationella konstnärer som Louise Bourgeois, Tracey Emin och Yayoi Kusama med flera, med flera...det är nästan omöjligt att rada upp allt som visas.

Det är en något absurd känsla att vara ensam besökare, men öppningen försenades av Covid och hit borde busslaster av besökare anlända, vilket inte kommer komma igång förrän situationen med Covid förändras. 


Det är verkligen synd att hela denna juvel göms bakom den stora byggarbetsplatsen och att huvudentrén inte kan användas på rätt sätt förrän de är klara utanför, vilket troligen tar ett år till. Minst. Men då kommer det anläggas en trädgård med kafé utanför och läget intill ån kommer då till sin rätt. Ståhl Collection sätter Norrköping på kartan och det kommer absolut bli ett ”måste” på alla utflykter. Ett årligt besök här kommer ligga i min kalender.

Detta är Sveriges bästa konstsamling och konsthall för modern konst. Det ska bli riktigt kul att få följa Mikaels väg och se vad han kommer göra framöver. Färdig för pension är han inte.

- Nej detta kommer jag göra fullt ut resten av mitt liv!


Ståhl Collection invigdes den 10 oktober 2020. Läs mer på stahlcollection.se

Bilden ovan visar hur konsthallen Ståhl Collection ser ut när man väl kommit in. Skulpturen i förgrunden är Zero Dom av Georg Baselitz. Längre ner syns skulptur av Cajsa von Zeipel, Elephant 2013    

I bakgrunden syns en triptyk av och med Ai Weiwei 

Cajsa von Zeipel, Elephant 2013

Éva Mag, Rotvälta, 2020

Ann Edholm, Tungan på ordet, 2019

I förgrunden en skulptur av Eva Hild och bakgrunden en skulpturen Rough Day (Boy with Bag), 2017, av Joakim Ojanen

Dan Wolgers, Här slutar allmän väg V, 1995

 Bjarne Melgaard, Untitled 2020