Damien Hirst i blåsväder, igen.

Damien Hirst lät köpare göra egna AI-tavlor – tjänade miljoner


Spara som favorit

 26 april 2023

Svt rapporterade i går om den brittiske konstnären Damien Hirst som nu har ställt ut döda djur i formalin, täckt en människoskalle med diamanter och eldat upp originalverk för att ersätta dem med NFT:er. I sitt senaste projekt tjänade han över 20 miljoner dollar på tavlor som köparna fått göra själva – med hjälp av ett AI-verktyg.

– Damien Hirst är en konstnär som alltid har testat hur långt han kan driva gränserna inom konstmarknaden, säger Cecilia Blomberg, konstkritiker och reporter på Sveriges Radio.

Projektet ”The beautiful paintings” är baserat på verk av Hirst från 90-talet. Då målade han tavlor genom att stå på en stege och droppa ned färg på en roterande canvas.

Nu är tekniken betydligt mindre kladdig och tavlorna är istället gjorda av köpare som fått använda ett AI-verktyg där de själva valt färg, storlek och form. Damien Hirst står för idén och en handskriven signatur.

Damien Hirst. The Beautiful Paintings (2023) 

 

Idén är konstverket

På nio dagar sålde Hirst över 5 500 målningar för totalt 20,9 miljoner dollar. Köparna kunde i sin tur välja att få konstverket i fysisk form, som en NFT eller som båda två.

Men frågan är vem som egentligen blir upphovspersonen, Damien Hirst, AI-verktyget eller köparna själva som fått designa tavlorna?

Enligt Blomberg ligger konstverket främst i konceptet snarare än i de färdiga tavlorna.

– Om man ska vara konsthistorisk får man gå tillbaka till Marcel Duchamp och idén om vad ett konstverk är. ”Det institutionella konstbegreppet”: Har konstvärlden definierat att det är konst så är det själva idén som är konsten och Damien Hirst har skapat idén. För mig är det han som äger konstverket, säger hon.

Namnet som säljer

Blomberg tror att det främst är konstnärens namn som säljer, snarare än AI-tekniken i sig.

– Det verkar som att människor glatt betalar mycket pengar för att få en ”Damien Hirst- AI-målning”.

Längre fram i AI-utvecklingen tror hon dock att frågan om upphovsperson kan bli mer komplex.

– Den stora frågan i framtiden är om det kommer AI-konstnärer som inte har några upphovspersoner bakom sig? Det är mycket mer diffust och jag tror definitivt att konstvärlden kommer fortsätta att utforska det området.

"Har tröttnat på hans PR-trick"

Så har kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist kommenterat Damiens tidigare påhitt. Då kring hans stunt med att bränna sina egna målningar.

Inför sin senaste konstsamling ”The Currency” gav Damien Hirst sina intressenter två val, att köpa originalverket eller en digital NFT, Non-fungible token, som representerar det. Det senare valet skulle innebära att originalet brändes upp.

Sammanlagt har nu konstverk med ett, enligt Hirst, totalt värde på 10 miljoner pund bränts upp, skriver BBC 

Digital förflyttning
Hirst förklarar bränningen som en sorts metafor för konstens oundvikliga förflyttning till den digitala världen.

– Många människor tror att jag bränner miljoner dollar i konst men det gör jag inte. Jag färdigställer utvecklingen av de fysiska konstverken till NFT:er genom att bränna de fysiska versionerna, säger Hirst till BBC.

Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist håller inte med om konstens digitala förflyttning och ställer sig kritisk till vad han kallar för Hirsts ”PR-trick”.

– Jag tror inte alls att konsten kommer bli digital i framtiden. Jag tror snarare att folk kommer vilja ha konst som man kan hålla i. När allt blir mer digitalt kan konsten bli som ett ankare, säger Hirst.

Det är inte första gången Damien Hirst väcker debatt. Sedan början på 1990-talet har han varit känd som en av Storbritanniens mer kontroversiella konstnärer.

I hans utställning ”For the love of God” (2007) täckte han en människoskalle med diamanter som skulle vara världens dyraste verk. I ”The physical impossibility of death in the mind of someone living” (1991) förvarade han bland annat en tigerhaj i formaldehyd.

– Jag har tröttnat på hans PR-trick. Det är hela tiden det här uppskruvade sensationalistiska som vi kanske förknippar med engelska tabloider men nu har vi sett allting. Finns det något som är intressant är det hans förmåga att manipulera media, säger Dahlqvist och tillägger:

– Och själva konsten är helt intetsägande, små färgfläckar som kan vara vad som helst.

Klicka här för att höra Cecilia Blomberg om Damian Hirst i SVT-klipp. 

AI-generead målning som ingår i serien "The Beautiful Paintings" av Damien Hirst.