Konst i Oslo


Varför inte ta en tur till vår granne i väster nu i sommar? Norges huvudstad är en härlig stad att besöka sommartid men hamnar lite i skymundan av Köpenhamn när det tipsas om utflykter till våra grannländer.


Oslo ligger längst in i Oslofjorden som har sin början ute vid havet intill Fredrikstad och den Svenska gränsen. Staden är således full av vatten. Mest känt för oss Svenskar är kanske Aker Brygge med sitt nya bostadsområde och många restauranger längs kajerna. Men Oslo är även en stad med gammal vacker bebyggelse, parker, kaféer och inte minst många fina museer.

Staden stoltserar med världens bäst bevarade vikingaskepp från 800-talet. Muséet Vikingskipshuset huserar tre stycken skepp som legat på havets botten i tusen år. Anledningen till att de är så välbevarade är vikingahövdingar begravts i dem och de har då grävts ner i lera på botten och täkts av stenar. Det är själva leran som har förhindrat nedbrytning av träet. Det är verkligen intressant att få se de båtar som våra anfäder använde en gång i tiden.

Väl här kan du även passa på att besöka Kon-Tiki museet som ligger strax intill på andra sidan piren. Här kan du se Thor Heyerdahls strapatser där han bevisade hur man med primitiva båtar hade seglat och drivit fram över haven långt innan vi i väst ”uppfann” båtbyggandet.  Bägge museerna ligger ca fem kilometer från centrum ute på halvön Bygdøy. Hit tar du dig bäst och trevligast med båt som avgår från piren vid Rådhuset inne i Oslo.   


Det mest berömda konstmuseet i Oslo är väl Munchmuseet, som i sommar tillsammans med den berömde norske författaren Karl Ove Knausgård skapat en utställning som går under namnet; Mot Skogen – Knausgård om Munch . Det är Karl Ove som har varit curator för denna utställning som visar 100 målningar och 30 grafiska verk – många visas här för första gången. Det hela har även mynnat ut i bok av Knausgård om Munch. Du behöver nog boka biljetter på nätet för att få plats. www.munchmuseet.no

 

Känner du till Tori Wrånes? Om inte så ska du absolut bege dig till Muséet for samtidskonst som under sommaren har en stor utställning av en av Norges hetaste konstnärer just nu. Tori Wrånes (f 1978) är både tankeväckande, provocerande och mycket rolig. Här ställer hon ut både nya och tidigare visade konstverk som ackompanjeras av performance som gör detta till en av sommarens kanske mest underhållande utställning.  Tori har ställt ut världen över och kommer bli ett stort namn. Passa på nu innan alla har sett henne.   


Förutom dessa muséer finns här många fler än dessa och de självklara så som Nasjonalmuseet och Nasjonalgalleriet. Så lägg ett par lugna dagar i Oslo och gå på egen upptäcktsfärd bland stadens utställningar och kanske upptäcker du nya sidor i denna fina sommarstad?

                             

                                                                                                                                                 


Ekebergparken


25 hektar med ett 30-tal skulpturer och konstinstallationer av internationella konstnärer. Det är det som bjuds i skulpturparken och skogsområdet Ekebergsparken uppe på en höjd sydöst om Oslo centrum. Enligt norrmännen själva är det är den bästa utsiktspunkten över staden och fjorden. Parken invigdes härom året, med verk värda över hundratals miljoner kronor och har utsetts till en av värdens topp 5 bästa skulpturparker. 

Ekebergrestaurangen ligger i en välkänd funkisbyggnad i anslutning till parken och erbjuder en panoramavy över Oslo, där finns både en à la carte-restaurang, ett café och en stor uteservering som är öppen under sommarhalvåret.

Restaurangen och parken ligger i ett kuperat område, ungefär lika stort som Oslos andra berömda park Vigelandsparken (även den väl värd ett besök)

Den som vill kan ladda ner en mobilapplikation som guidar besökaren runt bland skulpturerna. Och ett är säkert: här visas skulptur av världsklass!  Mitt i parken har den amerikanske konstnären James Turrell (1943-) byggt en stor ljusinstallation Ekeberg Skyspace i en underjordisk vattenreservoar. Det underjordiska rummet är hela sex meter från golv till tak.

I en annan del av parken hänger den franske skulptören Louise Bourgeois (1922-2010) skulptur The Couple. Verket skildrar två människor och deras fysiska och mentala förhållande till varandra, svävandes mellan träden.

Utöver samtida skulptur finns här även verk av de franska 1800-talskonstnärerna Auguste Rodin och Pierre-Auguste Renoir. Kontrasterna är stora, i andra delar av skogen hittas verk av Marina Abramović, Salvador Dalí, Jenny Holzer, Ann-Sofi Sidén m.fl.


Ekebergsparken

Adress: Kongsveien 21, 0193 Oslo

Kostar: Varierar, se hemsidan.

www.ekebergparken.comSvenska konstnären Ann-Sofie Sidén är välkänd för alla läsare av Konstguiden vid det här laget. Hennes säregna skulpturer väcker uppmärksamhet var de än dyker upp. Ann-Sofies skulpturer passar ju utmärkt i denna naturliga miljö, precis som de gjort i Pilane skulpturpark på Tjörn då hon även varit utställd där.


Ann-Sofie Sidén

Fideicommissum, 2002.

Bronze, 99 cm.


Skulpturen är ett självporträtt


Skulpturer av den brittiske konstnären, Sean Henry har dykt upp lite här och var. Bland annat så dök det plötsligt upp en mycket naturtrogen skulptur föreställande en vanlig man på stan i Stockholm. Sist sedd utanför café Blå Porten vid Liljevalchs i Stockholm. Henrys teknik att fånga ett ögonblick är smått fantastiskt och man kan inte motstå att gå fram och röra vid skulpturerna. I Ekebergparken kommer en kvinna gående till sysnes försjunken i sina egna tankar. Henrys avsikt är att kvinnan promererar i vår natur vilket ska få oss att tänka till på vår omgivning. 


Sean Henry

Walking Woman, 2010.

Painted bronze, 217 × 76 × 125 cm.
Marina Abramovic är ju inte känd för att skapa skulpturer utan tankeväckande performance-konst.

Marina gjorde i år ett mycket uppmärksammat gästspel på Moderna Museet i Stockolm och för den som missade detta så finns det en ny chans på Louisiana. Här i Ekebergparken har Marina skapat ett konstverk där du själv blir en del av konstverket. Meningen är att du ska skrika för full hals i den upphängda ramen. Namnet The Scream är förstås en flirt med MunchMarina Abramovic

The Scream, 2013. Site specific performance.TENNISCAT,2015.  Tori Wrånes                            photo by Jhoeko