Tävla & Vinn!

TÄVLINGEN

AVSLUTAD

Denna gång kan du vinna den exklusiva boken:

Sigurd Lewerentz - Dödens och livets arkitekt


-  Svara bara på frågan nedan så är du med i tävlingen!


OM BOKEN:

Sigurd Lewerentz: Architect of Death and Life, är den första riktigt omfattande utställningen om den svenske arkitektens liv och verk som visas på ArDes. Efter fyra års forskande, letande och katalogiserande har Johan Örn skapat dett parkverk på 700 sidor om en av Sveriges abolut främste arkitekter. Vi får se bilder, ritningar, skisser aldrig tidgare visats.  

Lewerentz var sann förespråkare för funktionalismen men var grundad i klassisk arkitektur. Han hade förmågan att både förvalta och förnya. Hans arbete med att skapa Skogskyrkogården tillsammans med Gunnar Asplund skar sig och han erhåller inte det beröm för detta arbete som han förtjänar. Lewerentz insatser gällde främst själva landskapet, men också huvudentrén och framför allt det klassicistiska Uppståndelsekapellet, uppfört 1925.

Lewerentz produktion var bred och innefattar arbetarbostäder, villor, möbler, tapeter, gravstenar, stadsplaner, fabriker, religiösa byggnader, reklam, moderna kontorsbyggnader, hotell och butiker. Han vann många tävlingar men hans påstådda samarbetsovillighet och kompromisslöshet gjorde att han inte fick uppdragen, trots att han vunnit. Lewerentz kämpade mot vad han ansåg vara ett uselt svenskt arkitekturklimat. Efter ett par allvarliga besvikelser drog han sig på 1940-talet tillbaka för att ägna över ett decennium åt fönster- och dörrtillverkning.  

Men på slutet av sin karriär ritade han de två kyrkor, Markuskyrkan i Björkhagen, Stockholm och S:t Petri kyrka i Klippan, Skåne, som kom att fascinera och inspirera arkitekter över hela världen. De två enastående byggnadsverken från 1950- och 60-talet nådde vida berömmelse redan på sin tid och har sedan fortsatt att fascinera sina besökare.Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt

ArkDes

1 oktober – 28 augusti

 
 
 
 
OM KONSTGUIDEN

Konstguiden utkommer tre gånger per år - Vår - Sommar - Höst.

Konstguiden distribueras ut till utvalda konsthallar, museer, gallerier, turitsbyårer m.m. över hela Sverige.

Från och med i år så finns vi även på utvalda platser i Danmark, Norge och Finland. (undantag finns pga Covid-19)Änmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du tips på akuella utställningar direkt i din email.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt