Arkitekten Alfred Weissenberg

Med omsorg om det vackra, i skuggan av förföljelse och världskrig

Med omsorg om det vackra, i skuggan av förföljelse och världskrig
19 november - 3 september 2023

Arkitekten Alfred Weissenberg

Alfred Weissenberg (1898–1977) var verksam som arkitekt och konstnär och bodde en stor del av sitt liv i Nyköping. Han var oerhört produktiv och ritade byggnader och inredningar i och omkring Köpenhamn och i Sörmland.

Utställningen om Alfred Weissenberg är den första som presenterar hans livslånga arbete som arkitekt och konstnär i sin helhet. Genom en donation till Sörmlands museum finns hela hans ritningsarkiv i museets samlingar. Utställningen visar Alfreds arkitektoniska och konstnärliga förmåga. Den visar en arkitekts hantverksbetonade och materialmässiga kunskap under början till mitten av 1900-talet och hur arkitekturen påverkades av samhällsutvecklingen och rådande trender. Utställningen är också ett möte med Historien om Bodri, en bok för barn och vuxna skriven av Hédi Fried med illustrationer av Stina Wirsén. Den berättar om Hédi och hennes syster Livia som båda överlevde Förintelsen. Nu visas berättelsen som utställning sida vid sida med skildringen av Alfred Weissenbergs liv och verk. Inför Förintelsens minnesdag den 27 januari 2023 öppnar också en utomhusdel av Historien om Bodri i museiparken. OM ALFRED WEISSENBERG Alfred Weissenberg (1898–1977) var verksam som arkitekt och konstnär och bodde en stor del av sitt liv i Nyköping. Han var oerhört produktiv och ritade byggnader och inredningar i och omkring Köpenhamn och i Sörmland.

Hitta hit

Fler utställningar på Sörmlands museum

Fler utställningar

Dorina och Christer

Dorina Mocan och Christer Lönngren, Jubileumsutställning

I år är det 25 år sedan Dorina och Christer för första gången ställde ut tillsammans och det var i Väsby Konsthall! M...

 19 nov - 11 dec 2022

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Mönstermani

svensk textildesign 1920-90-tal

Välkommen till en inspirerande färg- och formupplevelse i ett rum fyllt av maniska mönsterkrockar från golv till tak.

 21 maj - 19 feb 2023

Textilmuseet, Borås

Mer Gallerier/Museer i närheten