Arkitekten Alfred Weissenberg

Med omsorg om det vackra, i skuggan av förföljelse och världskrig

Med omsorg om det vackra, i skuggan av förföljelse och världskrig
19 november 2022 - 3 september 2023

Arkitekten Alfred Weissenberg

Alfred Weissenberg (1898–1977) var verksam som arkitekt och konstnär och bodde en stor del av sitt liv i Nyköping. Han var oerhört produktiv och ritade byggnader och inredningar i och omkring Köpenhamn och i Sörmland.

Utställningen om Alfred Weissenberg är den första som presenterar hans livslånga arbete som arkitekt och konstnär i sin helhet. Genom en donation till Sörmlands museum finns hela hans ritningsarkiv i museets samlingar. Utställningen visar Alfreds arkitektoniska och konstnärliga förmåga. Den visar en arkitekts hantverksbetonade och materialmässiga kunskap under början till mitten av 1900-talet och hur arkitekturen påverkades av samhällsutvecklingen och rådande trender. Utställningen är också ett möte med Historien om Bodri, en bok för barn och vuxna skriven av Hédi Fried med illustrationer av Stina Wirsén. Den berättar om Hédi och hennes syster Livia som båda överlevde Förintelsen. Nu visas berättelsen som utställning sida vid sida med skildringen av Alfred Weissenbergs liv och verk. Inför Förintelsens minnesdag den 27 januari 2023 öppnar också en utomhusdel av Historien om Bodri i museiparken. OM ALFRED WEISSENBERG Alfred Weissenberg (1898–1977) var verksam som arkitekt och konstnär och bodde en stor del av sitt liv i Nyköping. Han var oerhört produktiv och ritade byggnader och inredningar i och omkring Köpenhamn och i Sörmland.

Hitta hit

Fler utställningar på Sörmlands museum

Fler utställningar

Hej Havet!

Bohusläns museum välkomnar alla besökare med lekfullt sinne till vår nya familjeutställning Hej Havet! Utställningen...

 1 jul - 1 jul 2025

Bohusläns Museum, Uddevalla

Galleri Stenhallen

Louise Hävre

Sommarsalongen 28 juli - 10 augusti Storgatan 9 Borgholm

 6 jun - 1 okt 2023

Louise Hävre, Löttorp

Världens spel

A World of Games

Game on! En utställning om spel och spelande genom tiderna. Här möter 4 000 år gamla brädspel dagens spelkultur och s...

 1 apr - 18 aug 2024

Världskulturmuseet, Göteborg