Nancy Holt / Inside Outside


Utställningen är avslutad! 17 juni - 29 januari 2023

Nancy Holt / Inside Outside

Den mest ambitiösa presentationen någonsin av Nancy Holts mångfacetterade konstnärskap. Film, video, fotografi, konkret poesi, ljudverk, skulptur, rumsinstallationer samt dokumentation av hennes jordkonst. Två av Nancy Holts platsspecifika System Works har återskapats för Bildmuseet.

Nancy Holt (1938–2014) var en central gestalt på New Yorks konstscen och en pionjär inom platsspecifik installation och rörlig bild. Under fem decennier ställde hon frågor om hur vi kan förstå vår plats i världen genom konstnärliga undersökningar av perception, system och plats.  

Inside Outside är den mest omfattande europeiska presentationen av Holts arbete och den mest ambitiösa någonsin av hennes mångfacetterade konstnärskap. Utställningen visar film, video, fotografi, konkret poesi, ljudverk, skulptur, rumsinstallationer samt ritningar och dokumentation av hennes jordkonst. Två av hennes platsspecifika System Works har återskapats och visas här i sina första postuma versioner. En av dem, Ventilation System, är en lekfull skulptur som löper över flera våningsplan, inomhus och utomhus, i dialog med Bildmuseets arkitektur.

Nancy Holt / Inside Outside är producerad av Bildmuseet och Holt/Smithson Foundation i samarbete med MACBA, Barcelona. Curatorer är Lisa Le Feuvre (chef för Holt/Smithson Foundation) och Katarina Pierre (museichef Bildmuseet).

Utställningen visas fram till 29  januari 2023

Bild: Nancy Holt, Sun Tunnels, 1973-76 Collection Dia Art Foundation with support from Holt/Smithson Foundation

© Holt/Smithson Foundation and Dia Art Foundation, licensed by Artists Rights Society (ARS), New York

Bild: Nancy Holt, Up and Under, 1987-98 © Holt/Smithson Foundation, licensed by Artists Rights Society (ARS), New York

Hitta hit

Fler utställningar på Bildmuseet i Umeå

Fler utställningar

Daniel Nilsson

Årets Lars Tunbjörkpristagare

Juryns motivering: "Daniel Nilsson såg hur gränsen mellan arbetsliv och privatliv försvann och fångade tonsäkert hu...

 11 nov - 26 feb 2023

Borås Konstmuseum, Borås

Ideal och verklighet – nordisk natur

Den här utställningen handlar om hur den nordiska naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och fra...

 1 jun - 16 apr 2023

Jamtli, Östersund

BORTOM DET BÄRBARA

Fyra modekreatörer i dialog med samlingen

 13 maj - 7 jan 2024

Göteborgs Konstmu..., Göteborg

Mer Gallerier/Museer i närheten