NEWS FLASH

– ETT SEKEL AV NYHETER

– ETT SEKEL AV NYHETER
21 oktober - 12 februari 2023

NEWS FLASH

NEWS FLASH – ETT SEKEL AV NYHETER, I SAMARBETE MED TT NYHETSBYRÅN

Från kvinnlig rösträtt till kungabröllop. Från månlandningar till börskrascher. Och från förödande naturkatastrofer och krig – till revolutionerande uppfinningar och samhällsreformer.

Den nya utställningen News Flash – Ett sekel av nyheter tar med oss på en tidsresa genom nyhetsbyrån TT:s enorma bildarkiv från år 1921 till i dag.

– TT Nyhetsbyråns bildarkiv är en bildskatt utöver det vanliga, säger utställningsproducent Mohamed Mire.

När TT:s nyhetsflash ljuder över redaktionerna vet journalisterna att något stort har hänt, och de får släppa allt annat för att snabbt få ut nyheten i sina egna medier. I 100 år har nyhetsbyrån nu levererat snabba nyheter till medier över hela Sverige, och världen

– med fotografer som har fångat otaliga historiska ögonblick. Med unik tillgång till TT Nyhetsbyråns enorma bildarkiv kan nu Fotografiska för första gången visa nyhetsbilder från nyhetsbyråns grundande år 1921 och fram till i dag i utställningen News Flash – Ett sekel av nyheter.

– Urvalet har varit en stor utmaning för den här utställningen, för hur sammanfattar man egentligen ett sekel av nyheter i bild? Vi har valt att ta avstamp i de nyhetshändelser som för en nyhetskonsument i Sverige fick stort genomslag just under den perioden, eller som i efterhand visat sig vara betydelsebärande, säger Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska Stockholm.

Bild: APOLLO 11, 1969, Astronaut Neil Armstrong, photographed by astronaut Edwin Buzz Aldrin. Foto: TT

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Mer Gallerier/Museer i närheten