Anselm Kiefer

Essence-Eksistence

Essence-Eksistence
4 juni - 8 januari 2023

Anselm Kiefer

2022 fyller Artipelag tio år och i samband med det presenterar vi vår största satsning någonsin: utställningen Essence-Eksistence med den tyske konstnären Anselm Kiefer (f. 1945). Kiefer är en av samtidens främsta konstnärer men trots det har hans verk aldrig visats i någon större omfattning i Sverige.

Essence-Eksistence lyfter fram Kiefers rika produktion av målningar, skulpturer och installationer. Verken är ofta en djupdykning i den tyska historien och berör den tyska identiteten från romantiken till ett Tyskland i ruiner efter nederlaget i andra världskriget.

Konstnärskapet är sammansatt av filosofiska, religiösa, vetenskapliga och ekologiska teoribildningar som tillsammans ger oss en samtida världsbild. Den refererar frekvent till andra kulturskapare, som exempelvis författarna Paul Celan och Ingeborg Bachmann.

– Att få till stånd en omfattande Kiefer-utställning är idag en grannlaga uppgift och närmast omöjlig om man inte har tillgång till en samling som har både djup och bredd. Som tur är har vi fått tillgång till Grothe-samlingen, som är världens största privata samling med Anselm Kiefer. Den initierades av den tyske entreprenören Hans Grothe i en nära dialog med Kiefer själv. Det innebär att samlingen har en speciell karaktär där man kommer konstnärens kreativa process nära, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag. Eftersom det är första gången Kiefer visas i en större utställning i Sverige har Artipelag valt att ge utställningen en retrospektiv karaktär som belyser konstnärens mångfacetterade produktion från 1970-talet och framåt. –

Vi vågar oss på att kalla utställningen storslagen, då det blir den till ytan största utställningen som vi gjort. Men främst är det Kiefers konstnärskap och ämnesval som är storslagna; han rör sig i både nutiden och historien, sen länge har han varit tongivande på den globala konstscenen och han rör sig mellan många olika uttrycksformer och referenser.

Hitta hit

Fler utställningar

Mer Gallerier/Museer i närheten