Somewhere Ethereal

Första fysiska NFT-utställningen på Fotografiska

Utställningen är avslutad! 29 april 2022 - 21 augusti 2022

Somewhere Ethereal

 03 juni 2022

Digitala konstverk med kryptocertifikat, så kallade NFT:er, är en trend som har exploderat och gett en ny generation konstnärer enorma följarskaror. Nu lyfter Fotografiska som första svenska museum in fenomenet i en fysisk utställningssal. I Somewhere Ethereal visas verk från sex av världens mest erkända NFT-konstnärer.

TROLLBINDANDE UPPLEVELSER MED DRÖMLIKA ANIMATIONER

Somewhere Ethereal är en utställning som väcker frågor om vad digital konst är och kan vara i framtiden. Konstverken är trollbindande upplevelser med drömlika animationer och storslagna landskap som utforskar form, färg och ljud.

– I årtionden har digital konst förbisetts av museum och konstinstitutioner, men nu växer NFT-trenden lavinartat och börjar bli en naturlig del av konstvärlden. Den här utställningen kommer nästan att upplevas som utomvärldslig. En bild flyter över från den ena till den andra precis som tankar kan glida från en till en annan, vilket skapar en känsla av naturligt flyt och stillhet, säger curator Mathieu Wothke.

NFT står för non-fungible token (”icke-utbytbar markör”) – en digital resurs som representerar objekt och företeelser i den digitala världen, såsom konst, musik, speltid och videor. NFT köps och säljs online med kryptovaluta och kan bli extremt värdefull på grund av sin exklusivitet. Eftersom den är krypterad i en blockkedja är varje individuell NFT unik och kan inte kopieras, och därmed kan konstnären behålla sin upphovs- och reproduktionsrätt för sina digitala verk. 

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten