The Vikings Begin

Vikingatidens uppkomst

Vikingatidens uppkomst
23 september - 16 april 2023

The Vikings Begin

Upptäck den mystiska, magiska värld som föregick vikingarnas tid…

Upptäck den mystiska, magiska värld som föregick vikingarnas tid…

Zornmuseet står värd för den hyllade vandringsutställningen The Vikings Begin.

Det blir den sista, och i Sverige enda, anhalten efter en fyra år lång USA-turné.

Utställningen, skapad av Gustavianum Uppsala Universitetsmuseum innehåller 1300 år gamla originalföremål från de århundraden som ledde fram till vikingatiden.

Som startår på vikingatiden har traditionellt räknats år 793, då nordmännen gjorde en överraskande attack på det engelska klostret Lindisfarne. Senare har somliga arkeologer också utgått från fyndet av en grupp nordmän som stupade i strid på den estniska ön Ösel år 750 och som begravdes i två båtar tillsammans med sina vapen – vikingatiden kan då backa 50 år.

Ny forskning visar dock att mycket av det vi förknippar med vikingatiden är äldre än så. Det är under vendeltiden (550–750), som grunden läggs till den materiella kultur, den religion och de värderingar som sedan präglar vikingatiden. Det är också då handelsvägar i öst och väst etableras.

Sedan 2015 arbetar tre framstående forskare vid Uppsala universitet på ett projekt vars syfte är att studera vikingasamhällets framväxt genom att titta på utvecklingen inom den skandinaviska järnåldern, tiden närmast före vikingarna. Rika arkeologiska fynd från gravar i östra Sverige berättar en komplex och intressant historia om hur, varför och när vikingasamhället egentligen började.

Med hjälp av spetsforskning och en samling föremål i världsklass kastar The Vikings Begin nytt ljus över vikingatidens uppkomst.

Hitta hit

Fler utställningar på Zornmuseet

Fler utställningar

Katarina Norling

Drömmen i Tunis

Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samti...

 12 nov - 23 apr 2023

Norrköpings Konst..., Norrköping

Lars Kleen

Flod

Konstnären Lars Kleen (f. 1941) kallar sina verk konstruktioner. Det anger ett sätt att arbeta på som positionerar La...

 27 maj - 14 jan 2024

Norrköpings Konst..., Norrköping

Ideal och verklighet – nordisk natur

Den här utställningen handlar om hur den nordiska naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och fra...

 1 jun - 16 apr 2023

Jamtli, Östersund

Gyllene Ögonblick

Här visas livefotografier och unika porträtt av musikens stjärnor från 1950-talet och fram till idag.

 29 apr - 3 sep 2023

Hallands Konstmuseum, Halmstad

Mer Gallerier/Museer i närheten