EWK

I natt jag drömde...

I natt jag drömde...
Utställningen är avslutad! 22 oktober 2022 - 10 april 2023

EWK

Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör var en outtröttlig försvarare av fred och mänskliga rättigheter. Nu visar Arbetets museum en utställning med EWK:s bilder kring ämnet fred.

Vi har levt i en terrorbalans i många år nu och situationen har bara förvärrats. En hel värld känner oro och maktlöshet. Ibland känns det som om vi lever på en jord som är en tidsinställd mina. Den enda ljuspunkten är att fredsrörelsen vinner fler och fler anhängare. I framtiden kanske deras budskap når fram till supermakternas ledare. Men det måste då vara inom en snar framtid, innan det är för sent. – EWK, 1984

När vi bläddrar bland EWK:s teckningar är det tydligt att hoppet om fred alltid har funnits i världen. Men vägen mot målet har dessvärre inte alltid varit rak. Vissa makthavare har brutit sina överenskommelser om fred kort efter att de mottagit Nobels fredspris. Andra har ena stunden förhandlat om fredliga lösningar, för att sedan snabbt överge tidigare samarbetsparter.

Genom EWK:s kraftfulla linje kastas vi rakt in i händelser som fått världen att hålla andan av rädsla. Samma värld som också sett avtal formas kring fred och nedrustning. Berättelserna är många om människors oförmåga att enas. Men är det något vi kan ta med oss från EWK och hans bildvärld, så är det att fred på jorden är möjligt.

Som en pendang till utställningen visar vi även USA ut ur Vietnam – 12 originalbilder tecknade av EWK mellan 1966 och 1975. De skildrar det omskakande decennium då USAs roll i Vietnamkriget var på allas läppar.

OM KONSTNÄREN

Ewert Karlsson (1918-2004), känd under signaturen EWK, föddes i torpet Rävbrinken utanför Söderköping. Han är Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör. Han inledde yrkeslivet som lantbrukare men blev snart upptäckt som den skickliga tecknare han var. 1951 slog hans dröm in och flytten gick till Stockholm där han inledde en karriär som yrkestecknare.

EWK är mest känd för sina satirteckningar i tidningarna Aftonbladet och Land men har även publicerats i prestigefyllda internationella tidningar såsom as Le Monde, Der Spiegel, The Observer och The New York Times. Han utsågs vid ett flertal gånger till världsmästare i sin genre. EWK är representerad på många museer runt om i världen.

Service

  • Kafé
  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Arbetets museum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten