GAURI GILL


Utställningen är avslutad! 26 januari 2023 - 10 april 2023

GAURI GILL

 07 januari 2023

Stor utställning med över 200 verk av den indiske fotografen Gauri Gill som långt borta från Indiens stadskärnor har fundersökt vardagen för landets landsbygdsbefolkning i mer än två decennier och försökt ge en röst åt de utsatta och förbisedda i det moderna Indien.

Louisiana ställer fler än 200 fotografier av den indiske fotografen Gauri Gill (f.1970) vilka är ett urval från hennes mer framträdande serier vilka skildrar människor och samhällen bortom Indiens stora städer.

" Jag är intresserad av de mänskliga strategier genom vilka människor överlever osäkerheten: uttryck för humor, motstånd och kuslig skönhet..." / Gauri Gill

Gauri Gill är baserad i New Delhi och har de senaste åren satt sin prägel på den internationella konstscenen. Hennes tysta, koncentrerade bilder fokuserar betraktarens blick på knappt uppfattade perifera områden i det indiska samhället. I en öppen, samarbetsprocess som står emot dokumentära konventioner, ägnar konstnären sitt arbete åt teman som överlevnad, självhävdelse, identitet och tillhörighet, samt konceptuella frågor som rör minne och författarskap.

Gauri Gill använder ett brett utbud av fotografiska genrer, som arbetar både i svart/vitt och färg, såväl som analogt och digitalt. Grunden för Gills arbete och utgångspunkten för flera av hennes fotoserier är det långvariga arkivprojektet Notes from the Desert, där hon har använt fotografi för att engagera sig i marginaliserade samhällen i Rajasthan i gränsregionen i nordvästra Indien sedan dess. 1999. I denna serie, liksom i hela hennes verk, uttrycker konstnären särskilt sin långa vänskap med kvinnor, som hon lyfter fram i intima porträtt. Hon jobbar vidare med projektet idag.

Gauri Gills verk är ofta resultatet av en kollektiv process och av nära band och vänskap med lokalbefolkningen i olika delar av Indien. Utställningen lyfter också fram Gills samarbetssätt, som inkluderar att arbeta med konstnärer från landsbygdsregioner. I sin senaste serie, 'Acts of Appearance' (pågående 2015), införlivar hon till exempel masker gjorda av papier-machékonstnärer från Kokna och Warli-samhällena i Jawhar, Maharashtra, i improviserade scener av det dagliga livet, och skapar en fascinerande dialog mellan verklighet och fiktion.

" Jag är intresserad av hur människor hittar sätt att simma och hålla sig flytande; det handlar inte om drunkning." / Gauri Gill

Gills verk kan hittas i museisamlingar över hela världen, inklusive på Museum of Modern Art, New York; Tate, London; Smithsonian Institution, Washington och Museum of Photography, Winterthur. 2011 tilldelades hon Grange Prize, Kanadas största fotopris.

Denna utställning är dock den första omfattande översiktsutställningen av konstnärens mångfacetterade fotografiska oeuvre.

An exhibition of the Schirn Kunsthalle Frankfurt in cooperation with Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk.

Bild: Gauri Gill. Untitled (77), från serien 'Acts of Appearance', 2015. © Gauri Gill 

 

Hitta hit

Fler utställningar på LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten