IN BLOOM

Fotografiska hyllar naturen
17 februari - 11 juni 2023

IN BLOOM

Den nya utställningen In Bloom är en hyllning till just naturen – som inspiration, kraftkälla och lugnande oas. En grupputställningen med 16 fotografer.

I utställningen In Bloom medverkar 16 fotografer, både internationella namn som Cig Harvey och David Ụzọchukwu, samt svenska konstnärer som Helene Schmitz och duon Inka & Niclas.

– Mina bilder är en akut uppmaning om att börja leva och att uppleva naturen på ett uppslukande sätt, säger Cig Harvey. Lagom till att all växtlighet börjar väckas till liv efter vinterdvalan öppnar den nya utställningen In Bloom på Fotografiska.

Här samlas 16 samtida fotografer som alla strävar efter att förstå och utforska naturen och människans relation till den. En av dem är den hyllade brittiska fotografen Cig Harvey.

– Ett krig pågår. Ett virus pågår. Medan du läser den här meningen så är det någon som dör, någon som föds, ett språk som blir utrotat, en masskjutning, en skogsbrand som tar fart, en insekt som mosas, en idé som tar ett steg framåt. Mina bilder är en akut uppmaning om att börja leva. Ett primalskrik. Var här nu. Upplev detta. Känn det här, säger hon. – Mina bilder visar blommor, men de handlar inte om blommor, de handlar om att leva och dö.

Utställningen In Bloom är ett symboliskt, filosofiskt och poetiskt utforskande av naturen inom fotografi och visar en glimt av hur fotografer representerar och arbetar med den idag.

Gemensamt för alla konstnärer i utställningen är att de hittar sin inspiration i det gröna, oavsett om de berättar om njutning och skörhet, som i Xuebing Dus vackra blomsterstudier, om brutalitet och kontroll som i Ori Gershts våldsamt behandlade blomsterarrangemang eller om behärskning som i Yan Wang Prestons kontrollerade stadsnatur.

I In Bloom medverkar också tre svenska konstnärer: Helene Schmitz och konstnärsduon Inka & Niclas.

– Med sina sprakande och föränderliga färger och former har naturen länge haft en central plats i konsten. Vi människor kommer från naturen och är djupt sammankopplade med den. Det ligger i vårt DNA att söka samband med den, vare sig vi vill eller inte. För många är den en källa till fysiskt och psykiskt välbefinnande, men den ses också som en kraft utanför vår kontroll. Det tror jag att naturen och konsten har gemensamt: att vara lugnande och inspirerande, men också väcka frågor om vår existens, säger Jessica Jarl, Director of Global Exhibitions på Fotografiska och curator för In Bloom.

Alla medverkande fotografer: Alfredo De Stefano Brendan Pattengale Catherine Nelson Cig Harvey David Ụzọchukwu Djeneba Aduayom Esther Teichmann Helene Schmitz Inka & Niclas Lori Nix/Kathleen Gerber Ori Gersht Santeri Tuori Xuebing Du Yan Wang Preston

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

30 X 30

Jurybedömd salong

Favorit i repris! Väsby Konsthall bjuder in till den populära jurybedömda 30x30 salongen igen!

 18 mar - 16 apr 2023

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Mer Gallerier/Museer i närheten