JENNY KÄLLMAN

(we have our own song)

(we have our own song)
21 januari - 25 februari 2023

JENNY KÄLLMAN

Med sitt unika uttryck, som refererar såväl till surrealismen som till 1970-talets dokumentärestetik, är Jenny Källman en betydelsefull representant för de senaste decenniernas svenska fotobaserade konst. Hennes noggrant iscensatta fotografiska verk hämtar ofta sina miljöer från anonyma stadslandskap, ”icke-platser”, med dolda eller bortvända unga kroppar och ansikten. Men hennes bildrum kan också vara abstrakta och byggs då upp och struktureras av fotografiets elementa: former och kroppar i rörelse, ljus och skugga, speglingar och reflexer. På Konstakademien visar hon en fotografisk spegelinstallation med musik av Les Big Byrd.

I samband med utställningen på Konstakademien ger förlaget art&theory ut en bok formgiven av Bedow Design som även fungerar som en retrospektiv katalog.

Jenny Källman (f 1973) bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad vid Fotohögskolan i Göteborg och vid Konstfack i Stockholm där hon tog examen 2002. Hon har haft ett stort antal separatutställningar, på Björkholmen Gallery i Stockholm, David Risley Gallery i Köpenhamn, m fl. Hon har också medverkat i flera tongivande samlingsutställningar, bland annat Artipelags utställning ”Det synliga” (2014), som var först med att lyfta fram verk av en ny generation konstnärer som arbetar med fotografi som uttrycksmedel, och i Moderna Museets mycket uppmärksammade ”Golden Sunset” (2017–2018) med fotografiska verk som nyligen förvärvats till museets permanenta konstsamling.

 

Hitta hit

Fler utställningar på Konstakademien

Fler utställningar

Stina Wirséns brokiga bilder

En utställning som tar avstamp i illustratören och författaren Stina Wirséns bilderböcker. Möt de brokiga och utforsk...

 20 nov - 20 feb 2023

Landskrona Museum, Landskrona

Ulfsunda Slott

I Gränslandet

Jag målar av ren och skär glädje. Det kan vara imman på mitt fönster eller molnet på himlen... Eller färgen på en b...

 4 feb - 22 apr 2023

Sanna Ekman, Stockholm

Mer Gallerier/Museer i närheten