KNUT ANDERSSON

Fårbonden från Tubbebo
28 januari - 12 mars 2023

KNUT ANDERSSON

Knut Andersson (1934-2021) verkade som fårbonde på gården Tubbebo utanför Månsarp i Jönköping under hela sitt liv. Vad få visste om var att han också var konstnär. Nu visas hans verk, som sträcker sig mellan 1950- och 2010-tal, i en postum utställning i Liljevalchs+.

enom sitt måleri analyserar och kommenterar Knut Andersson de stora världshändelserna: militärkuppen i Chile, mordet på Olof Palme, Berlinmurens fall, Sovjetunionens upplösning, Kuwaitkriget, talibanernas maktövertagande i Afghanistan. Hans hållning är djupt humanistisk: Han ställer sig på den lilla människans sida och skildrar världen ur hennes perspektiv. Konsten blir en sköld mot krig, våld och förtryck. Det är via Dagens Nyheter som världen kommer till Tubbebo. Nyhetsbilderna i tidningen tjänar som inspiration till motiven. Men han lägger till, drar ifrån och förskjuter i ett fotorealistiskt måleri som för tankarna till konstnärer som Ola Billgren och John-E Franzén. Verken övertygar med sin genomgående gråskala och sin speciella tonalitet. Knut Andersson kallade sig själv “kritisk realist” och sa sig vilja skapa en radikal och engagerande målning. Under sin livstid medverkade Knut Andersson i två samlingsutställningar, en 1977 och en 2016, men han fick aldrig möjlighet att visa sina verk i en separatutställning. För första gången någonsin visades hans samlade produktion på Österängens konsthall våren 2022, och nu har turen gått vidare till Liljevalchs.

Hitta hit

Fler utställningar på Liljevalchs

Fler utställningar

Kevin Chang

GIG – PERSONEN BAKOM APPEN

"Jag tror inte att man tänker så mycket på att det är en person bakom appen liksom.”

 4 dec - 1 sep 2023

Arbetets museum, Norrköping

STENA DANICA – en utställning av Danica Dakić

Röda Sten Konsthall öppnar igen 21 januari med årets första utställning STENA DANICA av konstnären Danica Dakić. Varm...

 21 jan - 16 apr 2023

Röda Sten Konsthall, Göteborg

Ismet Sekmen

Skogsbrand under jorden kommer upp med Ismets kreativitet.

Roten till tallen du ser är den sista delen av trädet som skyddar sig från att ruttna i jorden. Under lång tid med as...

 1 mar - 29 jul 2023

Ramhuset, Falun

Bella Rune

String Revolution

 25 mar - 21 maj 2023

Ronneby Konsthall, Ronneby

Mer Gallerier/Museer i närheten