PER-ANDERS PETTERSSON

Les Sapeurs – Society of Ambianceurs and Elegant People

Les Sapeurs – Society of Ambianceurs and Elegant People
25 februari - 30 april 2023

PER-ANDERS PETTERSSON

Den 25 februari 2023 öppnar Arbetets museum Les Sapeurs, en ny utställning med den prisbelönte fotografen Per-Anders Petterssons bilder. Utställningen skildrar SAPE, en unik subkultur inom Republiken Kongo och Demokratiska republiken Kongo.

Att vara Sapeur är mer än ett sätt att klä sig, mer än en hobby och mer än ett sätt att tjäna pengar och få respekt.

Det är ett prestigefyllt brödraskap med sina egna moraliska och sociala koder och i slutändan är det ett sätt att leva och överleva på. Att klä upp sig och paradera på gatorna får Sapeurerna att känna sig viktiga och låter dem glömma sin dagliga kamp i ett kaotiskt Kinshasa, i Demokratiska republiken Kongo.

Sapeurer försöker imitera en exklusiv livsstil som de föreställer sig finns i Europa. Även om de ofta behandlas som lokala kändisar är det i de mest fattiga stadsdelarna som de tillbringar hela sina liv, och de flesta kommer troligtvis aldrig att besöka städer som Paris eller Bryssel, huvudstäderna i de länder som koloniserade de båda Kongo. Rivaliserande Sapeur-grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna och de medverkar ofta vid större evenemang och i TV- och radioprogram. Projektet fotograferades 2012–2019 i Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo.

Utställningen Les Sapeurs visas på Arbetets museum 25 februari–30 april 2023.

OM PER-ANDERS PETTERSSON

Per-Anders Pettersson (f. 1967) är en svensk fotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika. Under sin 35 år långa karriär har han bevakat ett brett spektrum av internationella nyhetshändelser och arbetat i över hundra länder. Hans bilder har visats i Sverige såväl som internationellt och han har vunnit en lång rad priser i bland annat World Press Photo, NPPA och Unicef Photo of the Year. År 2015 mottog han Arbetets museums Dokumentärfotopris. Sedan år 2000 har Pettersson fokuserat på afrikanska berättelser och långsiktiga projekt i bland annat Demokratiska republiken Kongo och Sydafrika. Hans första bok Rainbow Transit, där han följt den framväxande demokratin i Sydafrika under 20 år, publicerades 2013. Hans projekt African Catwalk, om den afrikanska modeindustrin, publicerades 2016 och visades som utställning på Arbetets museum 2017.

Hitta hit

Fler utställningar på Arbetets museum

Fler utställningar

VSKG’S PÅSKRUNDA

Hans Börje Jansson, Cecilia Fredriksson och Bjarne Madsen Härdig

 31 mar - 16 apr 2023

Madsen Härdig Akv..., Lund

PÅ ARMLÄNGDS AVSTÅND

- Hundra år av nordisk konst

På armlängds avstånd är en samlingsutställning som består av verk från Tangen-samlingen som ägs och förvaltas av nors...

 11 mar - 1 okt 2023

Artipelag, Gustavsberg

Ulfsunda Slott

I Gränslandet

Jag målar av ren och skär glädje. Det kan vara imman på mitt fönster eller molnet på himlen... Eller färgen på en b...

 4 feb - 22 apr 2023

Sanna Ekman, Stockholm

Mer Gallerier/Museer i närheten