ROY ANDERSSON PÅ ARTIPELAG


13 januari - 12 mars 2023

ROY ANDERSSON PÅ ARTIPELAG

Den 13 januari 2023 öppnar utställningen Jag såg som består av 17 foton tagna från Roy Anderssons senaste film Om det oändliga (2019) på Artipelag.

Roy Andersson (f. 1943) är en svensk filmskapare med en lång karriär bakom sig i filmindustrin. Efter tiden som regissör av ett stort antal reklamfilmer, flera kortfilmer och många prisbelönta långfilmer är han idag ett väletablerat namn i branschen och har genom åren fått stor internationell uppmärksamhet. Den 13 januari 2023 öppnar utställningen Jag såg som består av 17 foton tagna från Roy Anderssons senaste film Om det oändliga (2019) på Artipelag.

De 17 fotografierna (filmrutor) är 70x120 cm stora och är en del av Artipelags samling. Verken ställs ut i lokalen Studion som ligger nära entrén som vetter mot Baggensfjärden och strandpromenaden. Utställningen pågår mellan den 13 januari och 12 mars 2023. 1970 debuterade han med filmen En kärlekshistoria efterföljd av filmen Giliap 1975. Andersson var även aktuell med kortfilmen Någonting har hänt, 1989, men filmen orsakade en hel del kontrovers och drogs senare tillbaka. I hans nästa film Härlig är jorden, blev Roy Anderssons stil och uttryckssätt ännu tydligare.

1996 startade Andersson produktionen av Sånger från andra våningen, som det tog regissören fyra år att färdigställa. Filmen hade premiär på filmfestivalen i Cannes, där den mottog jurypriset. Filmen består av flera olika samhällskritiska tablåer, som delvis uppfattas som surrealistiska. Roy Andersson regisserade även en hel del reklamfilmer fram till 2005 då han inledde arbetet med filmen Du levande som släpptes 2007. Filmen kan sägas vara en uppföljare där särskilt bildspråket skapar associationer till Sånger från andra våningen. Hösten 2014 hade filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron premiär, och enligt Andersson kan dessa tre filmer betraktas som en trilogi.

De 17 fotografierna (filmrutor) är 70x120 cm stora och är en del av Artipelags samling. Verken ställs ut i lokalen Studion som ligger nära entrén som vetter mot Baggensfjärden och strandpromenaden.

Utställningen pågår mellan den 13 januari och 12 mars 2023.

Bild: Roy Andersson, Psychiatrist 2, 2019. Filmruta från filmen ”Om det oändliga”.

Hitta hit

Fler utställningar på Artipelag

Fler utställningar

Ståhl Collection 2022-2023

Internationell samtidskonst

I den gamla yllefabriken i centrala Norrköping visar konstsamlaren Mikael Ståhl delar av sin samling. I en inspireran...

 5 feb - 17 jun 2023

Ståhl Collection, Norrköping

Ralf Arzt - Plastic free Oceans

Under februari har Lindberg-on-Sea den stora äran att presentera Ralf Arzts fantastiskt naturtrogna och realistiska v...

 2 feb - 4 mar 2023

Lindberg-on-Sea A..., Stockholm

Mer Gallerier/Museer i närheten