Sommarutställning Marimekko - Design i tiden


13 maj - 10 september 2023

Sommarutställning Marimekko - Design i tiden

Utställningen visar Marimekkos tidiga historia med handtryckta Marimekkotyger och kläder från de första mönstren fram till 1975.

Utställningen visar Marimekkos tidiga historia med handtryckta Marimekkotyger och kläder från de första mönstren fram till 1975. Den är producerad av frilansskribenten Maria Jernkvist som skriver och föreläser om textilhistoria, och det är Marias privata samling av Marimekkotyger och vintagekläder som visas i utställningen med över 100 mönster av Maija Isola. Den mönstervärld som Maija Isola skapade förändrade inredningsidealen på 1950-talet. Med rötterna i folkkonsten rymmer hennes mönster både en dynamisk geometri och slingrande ornamentik. Utställningen visar även mönster och mode från ikoniska formgivare som bland annat Vuokko Eskolin Nurmesniemi och Annika Rimala. Marimekko grundades 1951 i Finland av formgivaren Armi Ratia. 2021 firade företaget 70 år. Marimekkos abstrakt mönstrade, bekväma klänningar blev en kontrast till tidens snäva och begränsande mode. Den blivande amerikanska presidenthustrun Jackie Kennedy porträtteras på omslaget till decembernumret av Sports Illustrated 1960 iförd Marimekkoklänning och märket blev en sensation internationellt. Marimekko har allt sedan dess fortsatt sätta färg inte bara på våra kläder utan också på våra hem. Välkomna till en mönsterfest som sprakar av färg och glädje!​

Hitta hit

Fler utställningar på Kristinehamns Konstmuseum

Fler utställningar

Den Lettiska Samlingen

En historisk samling möter nutida konstverk

Nu presenteras den lettiska samlingen i sin helhet för första gången sedan 1950-talet tillsammans med åtta helt nya v...

 2 dec - 16 apr 2023

Malmö Konstmuseum, Malmö

MASSPRODUCTIONS

– Sculptures from the Factory

Designens x-faktor undersöks i ny utställning på Sven-Harrys konstmuseum- 8 februari – 19 mars 2023

 8 feb - 19 mar 2023

Sven-Harrys konst..., Stockholm

Mer Gallerier/Museer i närheten