Sommarutställning Marimekko - Design i tiden


13 maj 2023 - 10 september 2023

Sommarutställning Marimekko - Design i tiden

Utställningen visar Marimekkos tidiga historia med handtryckta Marimekkotyger och kläder från de första mönstren fram till 1975.

Utställningen visar Marimekkos tidiga historia med handtryckta Marimekkotyger och kläder från de första mönstren fram till 1975. Den är producerad av frilansskribenten Maria Jernkvist som skriver och föreläser om textilhistoria, och det är Marias privata samling av Marimekkotyger och vintagekläder som visas i utställningen med över 100 mönster av Maija Isola. Den mönstervärld som Maija Isola skapade förändrade inredningsidealen på 1950-talet. Med rötterna i folkkonsten rymmer hennes mönster både en dynamisk geometri och slingrande ornamentik. Utställningen visar även mönster och mode från ikoniska formgivare som bland annat Vuokko Eskolin Nurmesniemi och Annika Rimala. Marimekko grundades 1951 i Finland av formgivaren Armi Ratia. 2021 firade företaget 70 år. Marimekkos abstrakt mönstrade, bekväma klänningar blev en kontrast till tidens snäva och begränsande mode. Den blivande amerikanska presidenthustrun Jackie Kennedy porträtteras på omslaget till decembernumret av Sports Illustrated 1960 iförd Marimekkoklänning och märket blev en sensation internationellt. Marimekko har allt sedan dess fortsatt sätta färg inte bara på våra kläder utan också på våra hem. Välkomna till en mönsterfest som sprakar av färg och glädje!​

Hitta hit

Fler utställningar på Kristinehamns Konstmuseum

Fler utställningar

DES OISEAUX

FÅGLAR, SKILDRADE AV TRETTON INTERNATIONELLT ERKÄNDA FOTOGRAFER

Albarrán Cabrera (ES) Roger Ballen (ZA) Graciela Iturbide (MX) Leila Jeffreys (AU) Rinko Kawauchi (JP) Michael...

 12 maj - 27 aug 2023

Landskrona Foto, Landskrona