TOVE KJELLMARK

Hästen, roboten och det omätbara
19 januari - 12 mars 2023

TOVE KJELLMARK

Tove Kjellmarks separatutställning presenterar en samling nyproducerade verk: skulpturer, videor samt teckningar. Arbeten som söker det omätbara, ifrågasätter invanda tankemönster och reflekterar kring upplösning av kroppsliga gränser, såsom rörelsen mellan liv och död. I centrum för Kjellmarks blick och pågående undersökning står hästen.

Höstens publiksuccé fortsätter!

Utställningen är sprungen ur ett konstnärligt interdisciplinärt forskningsprojekt där Tove Kjellmark samlat in data kring hästars kroppslighet och rörelser genom avancerad teknik, som motion capture, värmekamera och 3D-scanning. De digitala avtrycken har sedan översatts i en experimentell praktik som resulterat i skulpturer i olika material, som polylaktid, marmor och brons.

Utställningen rymmer även videoverk, till exempel "They Shoot Horses, Don´t They, där konstnären med värmekamera dokumenterat avlivningen av en travhäst och låter betraktaren reflektera över övergången mellan liv och död. Under höstens utställningsperiod tecknade dessutom konstnären tillsammans med sina robotar i en sex veckor lång oavbruten rörelse. Teckningarna finns att se i Stora salen tillsammans med övriga verk.

Under utställningsperioden har konstnären även inhyst delar av sin ateljé i Färgfabrikens projektrum 1.

Tove Kjellmarks separatutställning visas på Färgfabriken fram till 12 mars

”… i stort är denna experimentella processutställning en unik upplevelse, en sammansmältning av hästens andliga väsen, spår av dess fysiska rörelser och det symbiotiska förhållandet till människan.” Ur recension av Birgitta Rubin i DN 19/10-22.

Stillbild ur videoverket They Shoot Horses Don’t They (2022) där konstnären gestaltar rörelsen mellan liv och död. Foto: Tove Kjellmark.

 

Hitta hit

Fler utställningar

IN BLOOM

Fotografiska hyllar naturen

Den nya utställningen In Bloom är en hyllning till just naturen – som inspiration, kraftkälla och lugnande oas. En...

 17 feb - 11 jun 2023

Fotografiska Stoc..., Stockholm

Trädgården – konst och natur under sex sekler Se hur...

Under hela 2023 visar Nationalmuseum Trädgården, en utställning som visar hur trädgården skildrats i konsten. Du får...

 23 feb - 7 jan 2024

Nationalmuseum, Stockholm

Väsby Konstrunda

Samlingsutställning

Öppna ateljéer hos Väsbys konstnärer. Väsby Konstrunda är en tradition där konstnärer i Väsby öppnar sina ateljéer...

 6 maj - 7 maj 2023

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Mer Gallerier/Museer i närheten