INGELA IHRMAN

Frutti di Mare
30 september 2023 - 14 januari 2024

INGELA IHRMAN

 12 oktober 2023

Utställningen på Malmö Konsthall blir den hitintills största presentationen av Ingela Ihrmans konstnärskap.

Ingela Ihrman undersöker i sitt konstnärskap på ett lekfullt sätt vad det innebär att vara människa. Med humor och strävsamt allvar lyfter hon frågor rörande identitet och tillhörighet genom att se närmare på andra livsformer och hur vi relaterar till varandra. Hon fokuserar på de starka känslorna i vardagen som begär, lust, längtan och ensamhet.

Nyfikenhet och en vilja att försöka förstå präglar Ingela Ihrmans arbetssätt, där vetenskapliga fakta och fältstudier kan fungera som utgångspunkter. Hon arbetar med skulptur, performance, video och text och använder ofta vardagliga, igenkännbara och bräckliga material. I sina verk ifrågasätter hon hur vi systematiskt kategoriserar och exploaterar naturen – som vi ju själva är en del av – samtidigt som vi gärna längtansfullt lyfter fram den som något orört och ursprungligt.

Med hjälp av skulpturala kostymer antar hon bokstavligen andra levande arters skepnad och utforskar samtidigt sin egen kropps möjligheter och begränsningar. Vad innebär det att vara någon eller något? Hur formas ett jag i en kropp? Vilken betydelse har kroppen för hur vi ser på världen och hur vi blir sedda? Kostymen blir ett extra lager hud och kött som inkapslar och döljer den egna konturen till förmån för en annan. Ihrman ser sina performance som sociala situationer där betraktaren är med och realiserar verket tillsammans med henne.

 I utställningens audioguide berättar Ihrman själv om sina verk. Ladda ner appen A guided tour gratis via App Store eller Google Play.


Ingela Ihrman, Grodan och solen går ner i havet, 2015. Foto: Helene Toresdotter

Hitta hit

Fler utställningar på Malmö Konsthall

Fler utställningar

Happily ever after

Känslor, konst och kapitalism

Vad händer när våra känslor utnyttjas för vinst och kontroll, vilka sociala konsekvenser får det och hur vi gör motst...

 27 okt - 31 mar 2024

Malmö Konstmuseum, Malmö

Fler Gallerier/Museer i närheten