IDEAL I GIPS

Konstakademiens skulptursamlingar under 300år

Utställningen är avslutad! 25 november 2023 - 24 februari 2024

IDEAL I GIPS

 13 november 2023

Konstakademien äger en av Europas äldsta samlingar med gipsavgjutningar. Här finns kopior av skulpturer, konstverk, ornament och även en del originalverk. De äldsta är från 1690-talet och idag består samlingen av över åttahundra verk. Fortfarande väcker den laddade frågor om hur vi skapar – och diskuterar – konstnärliga ideal.

Att teckna och modellera efter gipser var genom århundraden en viktig del av konstnärliga utbildningar. Med gipskopior av kända skulpturer och konstverk gav man eleverna både tekniska färdigheter och skolning i ett konstnärligt ideal präglat av antikens Grekland och Rom. Så småningom inkluderades även renässansens och senare tiders konst som föredöme – innan gipserna till slut förlorade sin betydelse. Under 1900-talet förvandlades de till symboler för en förstelnad konstsyn och försvann nästan helt från undervisningen.

Idag sker en återupptäckt av gipsernas roll i konsthistorien. Både som undervisningsmaterial och uttryck för skiftande ideal ger de oss en nära kontakt med historiens konstupplevelser. Valet av gipser som användes i undervisningen speglar flödet av de visioner och traditioner – likaväl som konflikter och diskussioner – som ständigt format konsten. I utställningen presenteras samlingen med nya perspektiv och tankeställare kring hur gipsernas betydelse.

Utställningen visas i Konstakademiens salar 25 november 2023 – 24 februari 2024. Albert France Lanord ritar utställningsarkitekturen. I samband med utställningen publiceras en katalog över Konstakademiens samling av drygt 900 gipsskulpturer, med texter av Eva-Lena Bengtsson, Elisabet Tebelius-Murén, Christina Risberg, och Svante Helmbaek Tirén.

Hitta hit

Fler utställningar på Konstakademien

Fler utställningar

Solid Ground

Andreas Glad - målningar och modeller

Andreas Glads måleri utgår ofta från detaljrikt uppbyggda modeller av olika miljöer. Med stor omsorg avbildar han des...

 20 apr - 15 sep 2024

Sörmlands museum, Nyköping

Borås Art Biennial 2024

Layers Loops Lines

Det är med stolthet som Borås Konstmuseum för åttonde gången presenterar den internationella konstbiennalen Borås Art...

 15 jun - 15 sep 2024

Borås Konstmuseum, Borås

Fler Gallerier/Museer i närheten