ULF LUNDKVIST

Det är kul att hålla på

Det är kul att hålla på
25 november 2023 - 17 mars 2024

ULF LUNDKVIST

 21 november 2023

Den 25 november öppnar Ulf Lundkvist en ny separatutställning på Arbetets museum och tar samtidigt emot årets EWK-pris.

Ulf Lundkvist kan med rätta kallas en av den svenska serievärldens "grand old men". Hans folkkära figurer i serien Assar har varit ett återkommande inslag i Dagens Nyheter i decennier. 

– Min berättelse har ett underifrånperspektiv och handlar i hög grad om landsbygden, knegandet och fattigdomen. Det är inspirerande, EWK tillhör min kulturella bakgrund. Jag blev lite överraskad över priset, tycker inte att jag jobbar med ren satir, men är samtidigt hedrad över utmärkelsen,säger Ulf själv.

Några av hans favoriter, förutom EWK, är Tove Jansson och Magnus Bard.

– Tove Jansson lärde mig tidigt att det skenbart enkla är det svåraste. Jag gillar också Magnus Bard, hans sätt att kommentera vidgar vårt seende, säger Ulf.

Att EWK-juryn valt Ulf Lundkvist är ingen tillfällighet.

– Vi är många som i decennier följt och gillat Ulf Lundkvists särpräglade stil och figurer. Hans bilder handlar inte om de stora namnen i samhället, med de får oss att såväl skratta som att tänka till. Precis som vi gör när vi betraktar EWK:s satirer, säger Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande.

Juryns motivering lyder:

”Ulf Lundkvists särpräglade figurer kommenterar livets ganska hopplösa problem och händelser. Miljön är vardaglig, ofta framför korvkiosken eller vid köksbordet. Hans underifrånperspektiv får oss att såväl tänka till som att skratta. Precis som god satir ska fungera för att väcka gensvar hos publiken.”

OM ULF LUNDKVIST:

Ulf Lundkvist föddes 1952 i Norrköping, men växte upp i Stockholms södra förorter. Han är utbildad på Konstfack och gav ut sin första bok 1977 med skolkamraten Alf Tjällskog. Sedan dess har det blivit många fler böcker. Hans figurer i serien Assar har varit ett ständigt återkommande inslag i Dagens Nyheter sedan 1990.

Numera är Ulf Lundkvist bosatt i Krokek utanför Norrköping. Ulf Lundkvist är 2023 års vinnare av EWK-priset, som delas ut av EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum. 

OM EWK-PRISET:

EWK-priset om 10 000 kronor instiftades år 2000 och delas i dag ut av EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum. Bland tidigare vinnare finns bland andra Liv Strömquist, Jonathan ”Zapiro” Shapiro och Robert Nyberg. 

Service

  • Kafé
  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Arbetets museum

Fler utställningar

ANDERS SUNNA

ILLEGAL SPIRITS OF SÁPMI

För första gången sedan den uppmärksammade premiärvisningen på Venedigbiennalen 2022 presenterar nu Moderna Museet Ma...

 28 okt - 14 jan 2024

Moderna Museet Malmö, Malmö

Front: Design by Nature

2023 års Bruno Mathsson-pristagare är Front, en av Sveriges internationellt mest etablerade designstudios.

 3 jun - 1 apr 2024

Vandalorum, Värnamo

Fler Gallerier/Museer i närheten