PÅ ARMLÄNGDS AVSTÅND

- Hundra år av nordisk konst

- Hundra år av nordisk konst
11 mars - 1 oktober 2023

PÅ ARMLÄNGDS AVSTÅND

På armlängds avstånd är en samlingsutställning som består av verk från Tangen-samlingen som ägs och förvaltas av norska AKO Kunststiftelse. Samlingen omfattar norsk, svensk, dansk och finsk konst, samt konsthantverk från dessa länder.

Utställningen har fått titeln På armlängds avstånd som i vår samtid har kommit att förknippas med kulturpolitik, med antydan att politiker inte skall lägga sig i det konstnärliga innehållet utan hålla sig på behörigt avstånd. På behörigt avstånd kan också sägas gälla hur de nordiska konstnärerna har kommit att förhålla sig till den europeiska konsttraditionen under 1900-talet, med andra ord med en viss distans.

Om utställningen:

– Vår tanke med urvalet vi gjort är att visa på den gemensamma mentalitet som finns bland de nordiska konstnärerna, även om länderna estetiskt sett skiljer sig åt. Samt hur de verkat, påverkats och umgåtts ute i de europeiska metropolerna, och inte i sina hemländer. Det stora omfånget på Tangen-samlingen gör att vi kunnat finna verk som belyser dessa aspekter och jag är mycket tacksam att vi fått den möjligheten, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag.

Samlingen som omfattar drygt 5000 verk kommer placeras permanent på Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand, en tidigare spannmålssilo som nu byggts om till konstmuseum i Kristiansands hamnområde. Inflyttningen är planerad att ske under 2024.

Artipelag har fått möjligheten att visa ett urval av samlingen vilket omfattar ett 40-tal konstnärer som är representerade med ca 150 konstverk vilket är den enda visningen innan samlingen får en permanent plats i Kristiansand

Om AKO Kunststiftelse:

Nicolai Tangen (född 1966 i Kristiansand) är en norsk kapitalförvaltare och konstsamlare som har världens största samling av nordisk konst. 2013 grundade han AKO Stiftelse, som stöder välgörande ändamål som förbättrar utbildning, främjar konsten eller mildrar klimatproblem. AKO Kunststiftelse bildades 2016 och Nicolai överförde då sin samling till Stiftelsen. Stiftelsen fortsätter att samla, köpa och göra modernistisk konst från 1900-talet tillgänglig för allmänheten.

På armlängds avstånd

Hundra år av nordisk konst

11 mars – 1 oktober

 

Hitta hit

Fler utställningar på Artipelag

Fler utställningar

Mer Gallerier/Museer i närheten